Självmedkänsla

Självmedkänsla (Mindful Self Compassion) handlar om att möta sig själv på samma sätt som man skulle möta en vän i svårigheter. Det innebär medveten närvaro för att se och acceptera vad som händer i nuet, att känna sig som en del av en större mänsklig gemenskap och att behandla sig själv med vänlighet och omtanke. 

Kristin Neff som grundat Mindful Self Compassion (MSC) tillsammans med Chris Germer definierar självmedkänsla med tre kärnkomponenter: 

  • Den första är medveten närvaro och handlar om att se det som händer ögonblick för ögonblick så klart och balanserat som möjligt. Att tillåta tankar, känslor och förnimmelser i kroppen utan att göra motstånd eller fly undan det vi upplever. Det hjälper oss att veta när vi är stressade och lider. Den medvetna närvaron hjälper oss också att inte fastna i grubblerier. När vi observerar smärtan med medveten närvaro balanseras vårt lidande utan över- eller underdrifter. Vi kan helt enkelt se situationen som den är.
  • Den andra är allmänmänsklighet. En känsla av att vara del av en större mänsklig samhörighet. Av att höra ihop. Att se och erkänna att alla människor har fel och brister. Att vi alla misslyckas ibland, begår misstag och är med om utmaningar i livet. Även om vi alla förstår detta är det ändå lätt att förutsätta att saker ska gå bra. Och att det är något fel om ni inte gör det. Det är fullständigt normalt och naturligt att vara med om motgångar. Men vår reaktion är ofta att vi känner oss ensamma och isolerade när vi drabbas.
  • Den tredje kärnkomponenten är vänlighet mot oss själva. När vi begår misstag eller något annat går fel är det troligare att vi börjar hacka på oss själva än att vi stöttar oss själva. I stället för att läxa upp oss själva för att vi är otillräckliga erbjuder vi oss själva inre vänlighet och ovillkorlig acceptans.

Sammanfattningsvis hjälper den medvetna närvaron oss att få kontakt med smärtan, den påminner oss om att det är mänskligt att känna smärta, att vi inte är ensamma, och att möta oss själva med omsorg, vänlighet och medkänsla. Det handlar om att vara på sin egen sida när vi har det som jobbigast.

Forskning inom Självmedkänsla

Forskning inom Mindful Self Compassion visar att självmedkännande personer inte är lika benägna att älta egna svårigheter utan engagera sig i att få perspektiv på saker och ting. De återhämtar sig snabbare efter utmanande situationer såsom till exempel skilsmässa, trauma eller kronisk sjukdom och smärta. Självmedkännande personer tenderar också att vara mer omsorgsfulla och stödjande i relationer, mindre svartsjuka och mer benägna att kompromissa i relationella konflikter. De engagerar sig i hälsosammare beteende kring träning, kost och alkoholkonsumtion. Forskning visar också att självmedkännande personer har lika höga standards för vad de önskar uppnå. Men att de inte slår på sig själva när de misslyckas. Vilket betyder att de är mindre rädda för att misslyckas och mer benägna att pröva igen och hålla ut i sina ansträngningar efter att ha misslyckats.

Kristin Neff och Christopher Germers egen forskning visar sammanfattningsvis att MSC-programmet leder till ökad medveten närvaro, ökad medkänsla med dig själv och med andra, minskad depression och ångest, stress och emotionellt undvikande, förbättrade sociala kontakter, ökad livstillfredsställelse, glädje och lycka. Samtliga förbättringar kvarstod ett år senare och förbättringarna i självmedkänsla var länkad till hur mycket kursdeltagarna övade under 8-veckorsprogrammet i MSC.

Camilla Sköld – en av Sveriges ledande experter

Camilla Sköld är doktor i neurovetenskap och har utövat meditation och mindfulness sedan 1999. Hon är grundare av Center for Mindfulness Sweden och är en bland knappt ett 50-tal i världen med certifiering i att utbilda MBSR-lärare från University of Massachusetts Medical School. Camilla är också en av Sveriges ledande experter på Mindful Self Compassion (MSC). 

Camilla, på vilket sätt hjälper Mindful Self Compassion dig?

”Jag behöver utövandet för mitt eget välbefinnande. Mindfulness och medkänsla har hjälpt mig genom arbetsstress och utmattning, skam för att misslyckas och att återhämta mig efter en skilsmässa som jag själv inte valde. En period då jag trodde att mitt hjärta faktiskt skulle gå sönder. Då övningarna var den livlina som hjälpte mig genom alla timmar på dygnet. I dag fortsätter självmedkänsla att hjälpa mig att hantera livets alla oundvikliga utmaningar.” 

Självmedkänsla i Mindfully

Camillas serie i Mindfully är en kortare version inspirerad av 8-veckorsprogrammet The Mindful Self-Compassion, MSC. Den är både för dig som kanske aldrig har kommit i kontakt med meditation, yoga eller andra sätt att systematiskt öva din medvetna närvaro. Men också för dig som kanske mediterar regelbundet sedan länge och känner att ditt utövande saknar värme, vänlighet och medkänsla mot dig själv. 

Lyssna på hela serien i Mindfully (öppnar appen om du har den installerad och läser detta i mobilen).

Meditation på svenska

4.7
4.8
4.6

Utvalda artiklar

  • Non violent communication

    Självmedkänsla (Mindful Self Compassion)

    Självmedkänsla handlar om att möta sig själv på samma sätt som man skulle möta en vän i svårigheter. Det innebär medveten närvaro för att se och acceptera vad som händer i nuet, att känna sig som en del av en större mänsklig gemenskap och att behandla sig själv med vänlighet och omtanke.

  • Sofia Kingstedt von Corswant

    Intervju med Sofia Kingstedt von Corswant

    Sofia Kingstedt von Corswant driver Meya Minds som utbildar barn och ungdomar i verktyg för mental hälsa tillsammans med Moa Turander. Hon har även tagit fram två serier i Mindfully: Meditation för barn och Meditation för ungdomar. Här får vi lära känna Sofia lite närmare och ta del av hennes tips för att leva ett…

  • Guided meditation app Mindfully

    Nyhet – Utmaningar

    Nu släpps Mindfullys nya utmaningsfunktion. Kom igång med din meditation tillsammans med andra, bjud in vänner och följ dina framsteg.