Meditation och mindfulness för barn

Meditation kan vara en enkel och rolig aktivitet för barn att lära sig. Det är en färdighet som alla borde få lära sig, både vuxna och barn. Det hjälper barn att hantera stress och oro, och det kan också deras välbefinnande i alla aspekter av livet på både kort och lång sikt.

Barn kan uppleva stress och oro i skolan, i sociala sammanhang eller i andra delar av livet. Meditation kan hjälpa barnen att hantera detta genom att lära sig att till exempel fokusera på andningen, och släppa taget om oroande tankar. Genom att meditera regelbundet kan barn också utveckla bättre koncentrationsförmåga och uppmärksamhet, vilket kan hjälpa dem att fokusera på sina läxor eller andra uppgifter. Det kan även hjälpa barn att slappna av på kvällen, vilket kan leda till en bättre sömnkvalitet och ökad energi under dagen. Meditation är även ett bra verktyg där vi tränar på självmedvetenhet och självacceptans för att utveckla en mer positiv självbild. Det kan också hjälpa barn att öka medvetenheten om sina egna känslor och behov, vilket kan göra det lättare för dem att förstå sig själv och visa empati med andra.

Sofia Kingstedt von Corswant och Moa Turander driver Meya Minds tillsammans som utbildar barn och ungdomar i verktyg för mental hälsa. Sedan 2018 har de undervisat över 4000 elever och hundratals pedagoger. De har även en digital lärarutbildning i mental hälsa, vilket möjliggör för fler unga och barn att få ta del av effektiva verktyg för att reglera sin mentala hälsa. Sofia och Moa har även tagit fram två serier i Mindfully, Meditation för barn (4–11 år) och Meditation för ungdomar (12 år och uppåt).

Tips till föräldrar och andra vuxna

Sofia och Moa, vilka tips har ni till föräldrar, pedagoger, lärare eller andra vårdnadshavare som vill börja meditera och öva mindfulness med barn?

  • Hitta en lugn plats. Till en början kan det vara till hjälp att hitta en lugn plats. Välj gärna en plats som är tyst och fri från distraktioner. Det kan vara en speciell plats i hemmet, utomhus eller på förskolan eller i skolan. En plats som gärna får förknippas med lugn och ro. Det går utmärkt att meditera i klassrummet.
  • Börja enkelt och kort. Det kan vara smart att börja med kortare meditationer beroende på ditt barn eller din barngrupp. Du kan också låta barnet få välja vilken meditation den dyker låter roligast. 
  • Språket. När det kommer till språket så kanske det dyker upp något ord som barnet inte förstår. Det finns ändå en stor chans att barnet kan ta till sig helheten i meditationen trots att ett ord upplevs svårt. Du kan själv avgöra om du vill pausa och låta barnet fråga eller inte.
  • Var tålmodig. Oavsett om du lyssnar med ditt barn hemma eller med en barngrupp förväntar det inte att barnen ska kunna sitta stilla eller koncentrera sig genom hela meditationen redan vid första tillfället. Vi får helt enkelt vara tålmodiga och uppmuntra dem att fortsätta att öva.
  • Var en god förebild. Meditera kan ju vara en rolig och avslappnande aktivitet för barn. Här kan det vara viktigt att påminna barnen om just nyfikenheten och snällheten. I mindfulness när vi riktar vår uppmärksamhet till olika delar i kroppen, i detta fall till våra tankar, så övar vi hela tiden på att ha en snäll och accepterande attityd. Precis som att vi aldrig skulle tvinga en vuxen att meditera så kan vi inte heller tvinga ett barn, men vi kan vara goda förebilder genom att själva meditera, vilket kan väcka nyfikenhet hos barnet.
  • Försök hitta en regelbundenhet. När man tittar på forskning om meditation och dess fördelar ser man en vinst i att göra det som en återkommande aktivitet, gärna vid samma tidpunkt på dagen och gärna samma meditation under en längre tid. Hjälp ditt barn eller barngrupp att hitta en regelbundenhet så att de kan etablera en egen meditationsrutin. Det kan hjälpa dem att känna sig mer avslappnade och öka deras välbefinnande.
  • Var inte för strikt. Det är viktigt att komma ihåg att meditation handlar om att slappna av och minska stress, inte om att bli perfekt.
  • Lyssna tillsammans. Om du är hemma med ditt barn så finns det såklart en vinst i att lyssna tillsammans. När vi lyssnar med eller guidar våra barn i meditation så är det väldigt kul att få lyssna till det som de berättar. Men såklart kan du även sätta på play och låta barnet eller barnen lyssna själva. Om du gör det, ta gärna en stund efteråt och ställ frågor. För barnen har säkert massvis som de vill berätta.
  • Avslutningsvis, låt det vara en rolig och avslappnad upplevelse ni delar. Bortom prestation, hemma i bilen, på väg någonstans eller med klassen i klassrummet. Där ni med en nyfikenhet och snäll attityd undersöker och lär känna er själva lite bättre.

Meditation för barn i Mindfully

I Sofia och Moas serie i Mindfully hittar du fyra fördjupningsområden: koncentration, vila och återhämtning, tankar och känslor samt självmedkänsla. I serien för barn får du bland annat meditera till Den magiska penseln, Ballongen och Skicka presenter av kärlek. Lyssna på en introduktion här nedan eller på hela serien i Mindfully (öppnar appen om du har den installerad och läser detta i mobilen).

Meditation på svenska

4.7
4.8
4.6

Utvalda artiklar

  • En rosa vallmoblomma

    Självmedkänsla (Mindful Self Compassion)

    Självmedkänsla handlar om att möta sig själv på samma sätt som man skulle möta en vän i svårigheter. Det innebär medveten närvaro för att se och acceptera vad som händer i nuet, att känna sig som en del av en större mänsklig gemenskap och att behandla sig själv med vänlighet och omtanke.

  • Sofia Kingstedt von Corswant

    Intervju med Sofia Kingstedt von Corswant

    Sofia Kingstedt von Corswant driver Meya Minds som utbildar barn och ungdomar i verktyg för mental hälsa tillsammans med Moa Turander. Hon har även tagit fram två serier i Mindfully: Meditation för barn och Meditation för ungdomar. Här får vi lära känna Sofia lite närmare och ta del av hennes tips för att leva ett…

  • Guided meditation app Mindfully

    Nyhet – Utmaningar

    Nu släpps Mindfullys nya utmaningsfunktion. Kom igång med din meditation tillsammans med andra, bjud in vänner och följ dina framsteg.