Sju tips för att skaffa sig vanan att meditera
Det är inte svårt att meditera, men det kan vara utmanande att få till vanan att meditera. Vi vet att vi har skapat en vana när det känns märkligt när vi bryter den, exempelvis att gå och lägga sig utan att borsta tänderna. På samma sätt är det med meditation. När vi själva känner skillnaden, då blir det också självklart att meditera. Här har vi samlat Mindfullys bästa tips för att börja meditera regelbundet.
En vanlig känsla är att man inte har tid att meditera, men det handlar i princip alltid om prioriteringar. En vaken dag består av cirka tusen minuter. Om vi delar upp dagen i tiominuters-intervaller består en dag alltså av hundra stycken sådana. Att bryta ner en dag på det här sättet kan ge oss perspektiv och hjälpa oss att inse att det kanske visst finns tid till att göra det vi önskar. Om du känner att du inte har tid att meditera har du troligtvis stort behov av det. Det finns ett talesätt som säger: ”Meditera tjugo minuter per dag, och om du inte har tid med det, meditera en timme.” När vi är som mest stressade är meditation som mest välbehövlig. Men för att hitta tid till att meditera behöver vi först prioritera det i våra liv. Varför vill du meditera och vill du verkligen meditera? Det är inget du borde eller måste göra utan gör det bara om du vill. Och om du vill, vad är i så fall din intention? Den kanske ser annorlunda ut för olika dagar, men ju oftare du påminner dig om den desto mer tid kommer du att hitta till meditation.
Sju tips för att börja meditera regelbundet
Var snäll mot dig själv
När vi mediterar övar vi inte bara på att bli mer närvarande. Vi övar oss också på att vara snällare mot oss själva. Varje gång vi blir distraherade av en tanke och börjar om utan inre kritik så tränar vi på självmedkänsla. På samma sätt kan vi förhålla oss varje gång vi planerat att meditera men livet kom emellan. Varför inte bara börja om i morgon igen?
Koppla din meditation till en befintlig aktivitet
Se över din dag och se om du kan lägga till din meditation i anslutning till något du redan gör. Efter att du har bäddat sängen? Innan du äter lunch? Direkt efter du kommer hem från jobbet? Eller kanske det sista du gör innan du går och lägger dig?
Fira gångerna som blir av
Forskning har visat att vi kan stärka möjligheten att skapa en ny vana om vi kopplar på en positiv känsla efter att vi har genomfört aktiviteten. Tacka därför dig själv för att du har tagit dig tid som en avslutning på meditationen.
Dagar i rad kan vara en kul utmaning men är inte avgörande
Det mest väsentliga för att skapa en vana är inte att lyckas meditera ett visst antal dagar i rad. Någon gång kommer vi alla att missa, vi är ju människor och inte robotar. Det viktigaste är att börja om igen efter ett uppehåll.
En minut räknas
Den viktigaste meditationen är den som blir av. Tio minuter är bättre än fem minuter men ibland räcker inte tiden till. Du behöver inte ens meditera i en minut. Tillåt allt att vara som det är och ge din fulla uppmärksamhet till nuet. Bra, nu har du mediterat i dag!
Inkludera andra i din intention
Att påminna dig själv om varför du mediterar kan hjälpa dig att prioritera. Du kanske vill stressa mindre, sova bättre eller njuta mer av morgonkaffet? Ett tips är att också inkludera hur det kan vara till nytta för andra. Att ha en intention att du inte bara mediterar för att du själv ska må bra, utan också för att vara närvarande med dem du älskar.
Varför inte njuta?
Meditation kan bli som en gåva du ger dig själv. En stund utan måsten och borden, då du inte behöver lösa några problem eller förbättra dig själv. Då kan du njuta av att vara närvarande med dig själv en stund, för att sedan kunna njuta av att vara närvarande med andra.
Meditation på svenska
Dela artikel
Utvalda artiklar
-
Självmedkänsla (Mindful Self Compassion)
Självmedkänsla handlar om att möta sig själv på samma sätt som man skulle möta en vän i svårigheter. Det innebär medveten närvaro för att se och acceptera vad som händer i nuet, att känna sig som en del av en större mänsklig gemenskap och att behandla sig själv med vänlighet och omtanke.
-
Intervju med Sofia Kingstedt von Corswant
Sofia Kingstedt von Corswant driver Meya Minds som utbildar barn och ungdomar i verktyg för mental hälsa tillsammans med Moa Turander. Hon har även tagit fram två serier i Mindfully: Meditation för barn och Meditation för ungdomar. Här får vi lära känna Sofia lite närmare och ta del av hennes tips för att leva ett…
-
Nyhet – Utmaningar
Nu släpps Mindfullys nya utmaningsfunktion. Kom igång med din meditation tillsammans med andra, bjud in vänner och följ dina framsteg.