Retreatkalender 2025

Retreat är en unik möjlighet att fördjupa sin meditation, utforska vad det innebär att vara människa och att lära känna sig själv. På den här sidan har vi samlat retreater som vi på Mindfully och våra lärare rekommenderar. Vi hoppas att du hittar en retreat som passar dig.

frosty straws of grass

24 februari–2 mars

Vipassana och yinyoga | Mundekulla, Emmaboda | från 5 200 kr

Arrangör: Vipassanagruppen (Staffan Hammers och Weronika Mrowczyk)

En kombination av vipassanameditation och yinyoga – ett unikt tillfälle att träna mindfulness och koncentration samtidigt som man är vänlig mot kroppen och utvecklar flexibilitet och smidighet.

Om retreaten

Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt vara medvetet närvarande i det som händer här och nu. Yinyoga är en syntes mellan mindfulness och yoga. I denna relativt enkla yogastil stannar man i varje position under en längre tid. Alla yinyoga-ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten och smidigheten i hela kroppen.

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet omfattar sittande och gående meditationer varvade med yinyogapass och metta-meditationer samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och recitation. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Språket är svenska.

Om lärarna

Staffan Hammers var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och kortare retreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

Weronika Mrowczyk har lång erfarenhet av meditation, började med zen 2001, och har sedan fortsatt med vipassana med olika lärare såsom S.N.Goenka och nu senast med den burmesiske mästaren Sayadaw U Tejaniya. Hon är ursprungligen från Krakow i Polen, men har bott i Sverige sedan 2003. Weronika har en akademisk bakgrund och är yogalärare med särskild inriktning på yinyoga (utbildad och certifierad av Magdalena Mecweld). Hon är också legitimerad fysioterapeut och massör. Weronika driver studion Samadhi Yoga i Gamla Stan.

Björnbacka retreatcenter

7–9 mars

Vårens yogaretreat | Björnbacka retreatcenter, Grödinge | från 3 600 kr (under 20 år)

Arrangör: Sofia Kingstedt von Corswant

Ge dig själv, och kanske någon du bryr dig om, en helg att släppa på vardagens krav och återhämta dig på djupet.

Om retreaten

Med över 20 års erfarenhet av yoga, meditation och personlig utveckling erbjuder Sofia Kingstedt von Corswant ett yogaretreat som inkluderar mer än den fysiska aspekten av yoga. Vare sig du är nybörjare eller erfaren yogi, vuxen eller ungdom, är du varmt välkommen. Tillsammans utforskar vi sambandet mellan kropp och sinne.

Minst 8 guidade pass: En mix av dynamiska och mer fysiska vinyasa klasser, lugnare klasser som yinyoga & yoga nidra, samt andningstekniker & meditation för att bla lugna ner nervsystemet och öka fokus.

Terapeutiskt fokus: Reflekterande tanke- och meditationsövningar för att medvetandegöra tankar och känslor samt stärka din mentala styrka.

Återhämtning i vacker miljö: En helg för att komma ner i varv, med rogivande natur, vedeldad bastu, utrymme för stillhet och reflektion, och välgörande vegetarisk mat. 

Verktyg för vardagen: Du får med dig praktiska verktyg som hjälper dig att hantera känslor och stress, finna lugn och använda nya insikter även efter retreatet.

Om läraren

Sofia Kingstedt von Corswant är terapeut, yogalärare, beteendevetare, meditations- och mindfulnessinstruktör. Sofia har tjugo års erfarenhet av yoga och meditation och är även grundare av Meya minds som arbetar med att fler barn och ungdomar kan ta del av den kunskap och de verktyg som finns för att förebygga och motverka psykisk ohälsa.

evening seeds

3–6 april

Vipassana & Yoga | Kollberggården, Öland | från 3 900 kr

Arrangör: Staffan Hammers och Malin Kollberg

Tyst retreat med vipassana och mindful yoga på södra Öland. Hit är du välkommen för att hitta ditt närvaro och lugn.

Om retreaten

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet är intensivt från morgon till kväll och omfattar sittande och gående meditationer varvade med yogapass och naturpromenader samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och chanting. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen.

Yogan som Malin leder är mjuk, dynamisk och inkännande. Den är enkel och stärkande för kropp och själ. Och särskilt bra för din hållning och rygg. Fokus är på närvaro i andetag och kropp, med sköna mjuka rörelser ledda av andetaget. Men också både stilla, vilsamma positioner, och även lite styrka för kroppen. Du får vid behov egna individuella anpassningar.

Om lärarna

Staffan Hammers var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och kortare retreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

Malin Kollberg är verksamhetsansvarig för Kollberggården. På gården lever Malin sin dröm tillsammans med sin man och fyra barn. Här förenas en bakgrund som ridlärare, yogalärare och  mindfullnessinstruktör

49 april

Självmedkänsla retreat | Mundekulla retreatcenter, Småland | från 4 900 kr (med early bird innan 2 feb)

Arrangör: Center for Mindfulness Sweden, CfMS.se & LevNU.net

Temat under dessa dagar är att säga ja till det som är, stund för stund. Att verkligen välkomna det som är med hjälp av självmedkänsla, rörelse och infrågande dialog s.k. ”inquiry”.

Om retreaten

Självmedkänsla inbjuder till att möta oss själva med värme, kärlek, trygghet, och tillåtelse så att vi kan lugna och trösta oss själva när det är utmanande. Att vara vår egen bästa vän föra att kunna säga ja till livet.

Rörelse bjuder in till att få ner upplevelsen i kroppen. Låta känslor, tankar och upplevelser landa som en förnimbar erfarenhet. Det är först då den blir verklig för oss. 

Inquiry, utforskande frågor är ett kraftfullt meditativt verktyg för ökad medvetenhet, klarhet och självförståelse. Det innebär att fråga inåt utan att veta svaret. Att utforska med nyfikenhet, svara spontant och praktisera ”not knowing”. Vi utforskar specifika frågor parvis och skriftar regelbundet par. Genom närvaro, villighet och mod i mötet med den andre kan vi spegla och bli speglade.

För att understödja processen i att säga ja växlar vi mellan rörelse och stillhet, ljud och tystnad. Självmedkänsla, meditation och trauma-sensitivitet är bärande element genom hela retreaten. Vi stannar upp tillsammans med hjälp av tystnaden i naturen och genom att pausa får vi möjlighet att tillåta att öppna upp och släppa.

Exempel på frågor som vi utforskar:
Vem är jag? Är jag ärlig mot mig själv? Vad hindrar mig från att vara ärlig mot mig själv? Vad är jag öppen för att släppa taget om? Vad längtar jag verkligen efter? Vad har jag för värderingar om mig själv och andra?

Reflektiv meditativ dialog ”inquiry” är ett av dem bärande elementen i mindfulness- och medkänslofokuserad metodik. 

Om lärarna

Båda lärarna har mer än 25 års meditationserfarenhet för olika lärare inom såväl sekulära som traditionella meditationstraditioner.

Camilla Sköld | Dr. i neurovetenskap, leg. Fysioterapeut och grundare av Center for Mindfulness Sweden, CfMSweden. Hon utbildar i mindfulnessbaserad och medkänslofokuserad metodik nationellt och internationellt. Hon är utbildad i Interpersonal Mindfulness Program, IMP och Compassionate Inquiry, CI.
Läs mer om Camilla >>  

Mumina Katarina Lundblad | Leg. Psykoterapeut och leg. Hälso- och Sjukvårdskurator. Hon utbildar i mindfulness- och compassionbaserade program. Hon är utbildad i Interpersonal Mindfulness Program, IMP och Compassionate Inquiry, CI.
Läs mer om Katarina >> 

close up of violet flowers

29 maj–1 juni

Mindfulnessretreat i kontakt | Shambala Gatherings, Skinnskatteberg | från 6 695 kr 

Arrangör: Mindfully och Vänskapslabbet (Axel Wennhall & Daniel Ek)

Bli mer närvarande i ditt eget liv, med dig själv och med andra. Ett djupgående relationellt retreat med fokus på närvaro och återhämtning.

Om retreaten

Unna dig en paus från vardagens stress, krav och ansvar och kom tillbaka påfylld med verktyg du kan använda i din vardag, i relation till dig själv och till andra. Här får du uppleva närvaro och djupare kontakt med såväl dig själv som med andra människor. Vi kommer också skapa ett tryggt utrymme för djupavslappning och vila i grupp. Retreatet passar såväl nybörjare, erfarna meditatörer och dig som arbetar med andra människors inre utveckling.

För att stödja integration av närvaron i ditt vardagliga liv ingår även en uppföljande digital workshop en månad efter retreatens slut. Det kommer även finnas möjlighet att ingå i en stödjande gemenskap efter retreatet. 

Om lärarna

Axel Wennhall är meditationslärare, författare och medgrundare samt rösten i Mindfully. Han har skrivit boken Meditation – ett inre äventyr och driver podcasten Meditera mera. Axel har lett retreater sedan 2018 via Breathe In som arrangerar kombinerade meditation, natur och äventyrsretreater. Även om hans meditativa skolning främst kommer från traditioner som vipassana och non-duality är det frågeställningen: “Hur kan man leva ett mer närvarande och kärleksfullt liv i vårt moderna samhälle” som driver hans nyfikenhet och undervisning. 

Daniel Ek är författare, leg. psykolog och medgrundare till Vänskapslabbet som tillhandahåller kurser i bland annat Relationell mindfulness. Han är utbildare i Acceptance and Commitment Therapy med fokus på stresshantering och har lång erfarenhet av meditation inom Vipassana Insiktsmeditation. Hans fokus har de senaste åren varit på relationers betydelse för hälsa och traumafokuserad psykologi. Daniel är förutom psykolog också hathayogalärare, qigong-lärare, thai yoga massör och utbildad inom Mindfulnessmeditation, Somatic Experiencing, Circling, Authentic Relating, Bioenergetics och Schematerapi. 

wet pine needles

29 augusti–3 september

Mindfulnessmeditation retreat | Mundekulla retreatcenter, Småland | från 4 400 kr (med early bird innan 22 maj

Arrangör: Center for Mindfulness Sweden, CfMS.se & LevNU.net

Temat är att öppna oss för det som är just nu, att öppna hjärtat och vara i tystnad och inre stillhet är den röda tråden som kommer att leda oss igenom hela retreaten. 

Om retreaten

Vi utforskar att lyssna, verkligen lyssna till oss själva och vila med det som är. Kärleksfull vänlighet, acceptans och försoning är bärande fundament under retreaten som vi utforskar och möter i olika meditativa övningar. Vi välkomnar gamla mönster av ”fight, flight, freeze, fawn” och ser på det genom hjärtats förståelse och möter gamla vanor och beteende som kan komma upp i tystnaden.

I tystnaden inbjuds vi till att sakta ner och bli mer medvetna om våra sinnen; dofter, hur maten smakar, känna mättnad, uppleva olika temperaturer, vinden, känna fötternas kontakt med golvet osv. Mötet med just detta ögonblick kan bidra med inre tillfredställelse och glädje. Det inre drivet, jakten framåt mot något annat, något mer, kan få klinga av lite. Vi har möjlighet att uppleva kraften och glädjen i att vara i nuet. När vi möts i tystnad tillsammans brukar vi känna en djupare känsla av tillhörighet, att vara del av. Utan ord och blickar kommer vi närmare oss själva och varandra.

Vi kommer att göra meditativa övningar i vacker natur som stödjer tillit i att allt är som det skall vara.

Om läraren

Båda lärarna har mer än 25 års meditationserfarenhet för olika lärare inom såväl sekulära som traditionella meditationstraditioner.

Camilla Sköld | Dr. i neurovetenskap, leg. Fysioterapeut och grundare av Center for Mindfulness Sweden, CfMSweden. Hon utbildar i mindfulnessbaserad och medkänslofokuserad metodik nationellt och internationellt. Hon är utbildad i Interpersonal Mindfulness Program, IMP och Compassionate Inquiry, CI.
Läs mer om Camilla >>  

Mumina Katarina Lundblad | Leg. Psykoterapeut och leg. Hälso- och Sjukvårdskurator. Hon utbildar i mindfulness- och compassionbaserade program. Hon är utbildad i Interpersonal Mindfulness Program, IMP och Compassionate Inquiry, CI.
Läs mer om Katarina >> 

Lofoten Apartments

24–28 september

Breathe In Lofoten | Lofoten Apartments, Hopen | från 13 995 kr (early bird

Arrangör: Mindfully (tidigare Breathe In)

Följ med Mindfully till oslagbara Lofoten för meditation, toppvandring och lite paddling på Lofoten Apartments i vackra Hopen den 24 – 28 september, 2025. Nämnde vi bastu och fantastisk mat!?

Om retreaten

Meditation – Under resan kommer vi att lära oss att bli mer närvarande och framförallt kommer vi att öva på det genom meditation. Vår alldeles egna meditationscoach och medgrundare Axel Wennhall kommer att handleda på plats och du kan självklart följa med även om du aldrig testat att meditera. Du kommer helt enkelt få testa på massa givande meditationer som kan hjälpa dig att vara närvarande både på resan och hemma.

Natur – Lofoten Apartments är en gömd skatt i Hopen, mellan Henningsvær och Kabelvåg. Ett gammalt fiskeri som våra vänner byggt om till modern standard med brygga mot vattnet och flera balkonger. Bergen sticker upp sina toppar överallt och ber om att bestigas. Omgivningarna går egentligen inte att beskrivas som något annat än fantastiskt. Från huset är det sen bara att hoppa i Atlanten mellan sittningarna i bastun.

Äventyr – Var ska vi börja? På bergstopparna förstås. Med hjälp av vår andra medgrundare Gustav Nord utforskar vi olika toppar på Lofoten, både rakt ut från huset men även en bit bort. Vandringarna är av olika svårighetsgrad och får oss verkligen att se Lofoten. Men, resan är till för dig som resenär och du bestämmer hur äventyrlig du vill vara. Äventyr är olika för alla! Om vädret tillåter äter vi vår lunch ute. Då vi inte mediterar, vandrar eller bara är, så finns möjligheten att paddla ut i vikens vattnet direkt från bryggan (erfarenhet krävs).