Det här är en transkribering av vårt podd-avsnitt med Linda Åkerberg om meditation och naturlig närvaro.

Axel Wennhall
Hej och välkommen till ett nytt avsnitt av Meditera Mera. Den här gången är det inte jag som ställer frågorna, utan det är jag som får frågorna, av Linda Åkerberg som driver podcasten Wilderness Stories.

Axel Wennhall
Linda Åkerberg utnämndes till Årets Äventyrare 2019 för hennes 486 mil långa äventyr som hon gjorde till fots med cykel och kajak genom Sveriges alla landskap. År 2021 släpptes också boken “Expedition Sverige” om samma resa. Nu har hon gett sig ut på ett nytt äventyr som hon kallar “Expedition X”, 10 000 kilometer från huvud till hjärta, där hon bland annat söker efter svaret på vad ett äventyr är. Som en del i hennes äventyr var hon med på vårt retreat “Breathe In Stockholm” som vi arrangerade på Björnbacka gård utanför Stockholm. När retreaten var slut satte Linda och jag mig ner för ett samtal om meditation, mindfulness, äventyr och natur. I det här avsnittet pratar vi bland annat om vad mindfulness egentligen är, hur vi kan stärka mindfulness med hjälp av meditation, vilken koppling det har till natur och äventyr, om det är möjligt att få samma känsla i vardagen som på bergstopp, om att acceptans är nyckeln till närvaro, om hur det är att åka på en meditations-retreat, och jag guidar även en kort “prova-på-meditation” i det här avsnittet.

Axel Wennhall
Jag tyckte det blev ett otroligt bra samtal och jag hoppas också att du kommer tycka det. Dessutom skulle jag varmt rekommendera dig att spana in Lindas fina podcast “Wilderness Stories”. Så här kommer jag och Linda Åkerberg om naturlig närvaro. Trevlig lyssning!

Linda Åkerberg
Välkommen till podden Axel Wennhall!

Axel Wennhall
Tack Linda!

Linda Åkerberg
Vad fint att få hälsa dig välkommen eftersom jag har varit gäst hos dig här nu i några dagar.

Axel Wennhall
Vi har precis avslutat ett helg-retreat där vi har spenderat 48 timmar tillsammans här på Björnbacka. Mediterat och vandrat och varit ute i naturen och mediterat lite mer.

Linda Åkerberg
Ja, det har varit fantastiskt. Otroligt härlig, lugn helg och sommar är det.

Axel Wennhall
Det blev sommar den här helgen när vi var här.

Linda Åkerberg
Om man känner igen din röst här, vad beror det på?

Axel Wennhall
Det skulle troligtvis vara för att man har lyssnat på något avsnitt av vår podcast som heter “Meditera era” eller att man eventuellt har mediterat till en svensk meditationsapp som heter Mindfully. Som jag är en av medgrundarna av och meditationslärare i.

Linda Åkerberg
Nu får du sitta här som gäst istället och släppa den kontrollen och prata utifrån dig istället. Hur känns det?

Axel Wennhall
Det känns jätteskönt. Det känns fint att få vara här med dig. Jag är också nyfiken på att höra hur din helg har varit och din bakgrund och din erfarenhet som äventyrerska. Jag ser kopplingen där också mellan meditation och friluftsliv och naturen och äventyr.

Linda Åkerberg
Ja, och det kanske inte är. För vissa kanske det känns jättesjälvklart att vi sitter här och pratar om meditation och mindfulness idag, medan för vissa kanske det inte är lika självklart. Men för mig så är det ett stort likhetstecken med att vara ute, med att vara närvarande och meditation och allt det är en del utav det. Men vi kommer in på det lite senare tänker jag. Först vill jag fråga dig, vem är Axel?

Axel Wennhall
Just nu så är jag. Jag har två små barn och när jag inte är här och håller retreat så är jag pappaledig just nu. Så just nu så är jag väldigt mycket pappa. Och jag pluggade i Uppsala och så började jag jobba med PR och kommunikation och hade en karriär inom det och jobbade med det i sju-åtta år. Men sen så kände jag mig vilse privat och blev tipsad om att gå och träffa en coach. Och liksom hade i hela mitt liv känt ett motstånd mot att gå och träffa en terapeut. Men där och då så kände jag att jag inte hade något val. Jag behövde göra någon förändring i mitt liv. Jag kommer ihåg hur nervös jag var när jag skulle kliva in. Och jag minns när jag kliver ur dörren två timmar senare att jag inser att det här var mitt livs bästa beslut att gå dit. Jag håller på mycket med idrott och förstår liksom logiken med att okej, vill jag bli bättre på tennis? Då anlitade jag en tennistränare. Men jag hade liksom inte förstått att om jag vill lära känna mig själv bättre. Så kan det vara hjälpsamt att ta hjälp av en professionell, en terapeut, psykolog eller coach.

Axel Wennhall
Och jag känner mig väldigt lyckligt lottad för den här coachen jobbade just mycket med närvaro och medvetenhet. Och han introducerade meditation för mig. Och när jag förstod vad meditation i grund och botten handlar om så blev jag så chockad över att jag var ungefär 30 när jag gick dit. Så att det dröjde tills jag var 30 när jag fick lära mig meditation. Och för mig var det lika självklart som med fysisk träning. Bara att det här var någon form av mental träning. Så på frågan vem är Axel så varför jag berättar den berättelsen är för att sen dess så har liksom meditation lite, det tog liksom över mitt liv. Jag blev så intresserad och fascinerad. Egentligen av frågeställningen, hur kan jag leva mitt liv i närvaro? Och meditation var ett verktyg för att kunna göra det.

Linda Åkerberg
Hur länge sen var det här som du träffade den här coachen första gången?

Axel Wennhall
Det var drygt åtta år sen.

Linda Åkerberg
Hur hittar man en coach? Eller hur fick du tag på någon att gå till?

Axel Wennhall
För mig var det att min andra mamma jobbade som terapeut. Så det var hon som var på mig när jag mådde dåligt och tipsade mig om att nu kanske det är dags. Hon hade försökt i många år tidigare. Nu kanske det är dags. Okej, nu är det dags. Då sa hon också att du kan fråga din arbetsgivare om de kan tänka sig att betala för det. Och då visade det sig att jag hade några kollegor som också hade behövt hjälp. Så de hade redan gått till den här personen. Så det var på något sätt av en slump att jag hamnade där. Det var liksom via jobbet. Jag hade själv inget intresse av mindfulness. Jag tyckte det var lite flummigt. Men jag var liksom beredd att testa någonting nytt.

Linda Åkerberg
Ja, det där tycker jag är lite spännande. När man får en idé om någonting och börjar prata om det så är det lätt att man hittar vägar dit. Eller det dyker upp möjligheter. För det kan ju kännas så här, jag skulle vilja gå till en coach, jag har ingen aning. Och så lägger man det locket på. Men om man börjar prata med någon om det så kanske man hittar lite vägar dit och kan hitta någon. Och börjar gå till i alla fall.

Axel Wennhall
Ja, jag tror att det är lite som när jag skulle bli pappa för första gången. Och helt plötsligt så såg jag barnvagnar överallt. Så det finns någonting att öppna upp för. Att man kanske behöver hjälp eller fråga sig runt. Så finns det massa världar runt omkring som man bara inte är medveten om. Jag tror att nyckeln är att kunna vara öppen med det. Att kunna dela med sig av det. Oavsett vad det än är. Jag skulle vara intresserad av det där. För det finns massa kompetent personal såklart. Eller duktiga personer som jobbar på olika sätt med att hjälpa människor.

Linda Åkerberg
Åtta år sedan säger du att du är. Tycker du att synen på mindfulness har ändrats mycket utifrån samhället sedan dess? I Sverige ska jag tillägga.

Axel Wennhall
Det är en bra fråga som jag måste nog erkänna att jag kan inte ge dig ett. Jag tycker att jag har gjort det. Men jag inser också att min filterbubbla, att jag lever i en filterbubbla. Så när jag började meditera så det som förvånade mig allra mest var att jag hade ingen kompis som gjorde det. Jag kände ingen som mediterade när jag upptäckte meditation för åtta år sedan. Och idag så har jag hur många kompisar som helst som mediterar. Och då kommer sig frågan, okej men har det här blivit mer accepterat? Ja jag tror det. Framförallt för den forskningen som bedrivs. Idag så publiceras det över tusen internationella studier om mindfulness runt om i världen varje år. Och det växer lavinartat. Vi har sett att i USA så är det nästan 15% av befolkningen som mediterar och att det har varit den snabbast växande hälsoaktiviteten. Och vi brukar ju hänga på, vi har massa andra meditationsappar, internationella meditationsappar som växer. Så att jo, jag tror det blir allmänt mer accepterat. Men framförallt som sagt så i min värld så har jag bara sett att det har blivit mera vanligt.

Axel Wennhall
Och det tror jag också beror på för att det är liksom så normaliserat. För mig är det som att borsta tänderna.

Linda Åkerberg
Ja.

Axel Wennhall
Eller att gå ut och ta en löptur. Det är lika självklart.

Linda Åkerberg
Hur tror du ditt liv hade sett ut idag om du inte hade hittat in i det här? Och du får inte svara att du hade hittat in i det i alla fall. Utanpå att det inte hade funnits liksom allt, du hade kört på i samma spår.

Axel Wennhall
Ja wow. Jag hade fortfarande varit vilse. Det är nog det liksom. Jag hade. Gjort massa projekt. Säkert åstadkommit. Någonting. Toppen. Men jag hade inte förstått varför jag gjorde det. Jag hade känt mig vilse. Jag hade nog varit otroligt stressad.

Linda Åkerberg
Mm.

Axel Wennhall
Men jag hade nog också presterat ganska mycket. Det är liksom. Jag har en stor presterare i mig och tycker om att göra saker. Annars hade jag inte haft en meditationsapp eller gjort meditationsresor. Jag älskar att vara kreativ och skapa saker. Men jag hade nog inte. Vart i kontakt med mig själv och förstått riktigt varför eller vad som var viktigt på riktigt för mig. Mm. Och det hade. Och jag hade nog varit väldigt stressad. Jag hade jagat någonting hela tiden. Vart på jakt.

Linda Åkerberg
Mm.

Axel Wennhall
Och känt att. Att jag saknade. Jag tror jag hade känt att jag saknade någon sorts mening. Mm.

Linda Åkerberg
Det är nog en känsla som jag tänker att många kan känna i livet. Att man jagar på någonting eller jagar efter någonting som man inte riktigt vet vad det är. Men jag tänker att man kanske inte heller riktigt vet eller vågar närma sig vad mindfulness är. Om man kanske tycker att det låter lite flummigt till exempel. Vad skulle du säga att mindfulness betyder för dig? Alltså vad är det?

Axel Wennhall
Så mindfulness. För att börja liksom. Den svenska översättningen är ju medveten närvaro. Och det är precis vad det är. Alltså det är som två sidor av samma mynt. Att vi är närvarande, alltså att vi är här med vår uppmärksamhet. Och att vi är medvetna om vad som händer. Och det kan ju låta väldigt enkelt, eller rättare sagt det är väldigt enkelt. Det är väldigt naturligt. Men det vi kan upptäcka är att vi tenderar att vara så mycket i våra tankar vilket gör att vi egentligen missar att uppleva det här ögonblicket. Så är det att vara människa, så är det för oss allihopa. Så mindfulness är egentligen förmågan att kunna lära sig att se allt oftare när vi har blivit omedvetna och kunna vända tillbaka uppmärksamheten till nuet. Alltså att uppleva. Så att istället för att jag ska sitta här och tänka på vad jag ska laga till middag ikväll. Den tanken kan ploppa upp. Men mindfulness hjälper mig att se, ah här är en tanke. Är den användbar just nu? Och så kan jag rikta tillbaka uppmärksamheten till dig istället.

Axel Wennhall
Och ha min uppmärksamhet i vår konversation. Så det är inget speciellt, det är någonting vi alla har. Alltså det är fullt naturligt. Och för att knyta an till de som lyssnar och kanske är ute i naturen mycket. Så vad är det som gör att det är så härligt att vara i naturen? Närvaro. Det är någon sorts kontakt med sig själv och naturen. Det är närvaro. Det är mindfulness.

Linda Åkerberg
Jag har ju ett sånt där favoritögonblick när jag har varit ute på alla mina vandringar. Och det är alltid i slutet av dagen. När jag har gått i princip nästan hela den sträcka jag ska gå. Jag vet att jag kommer komma fram till mitt mål för dagen. Och jag kan bara ta det lugnt. Solen börjar gå ner, världen börjar liksom stilna. Och man kan liksom bara gå och dra fingrarna i gräset och känna på grangrenarna. Och bara liksom, där är det ju min definition tror jag av total närvaro. Det finns liksom ingenting att jaga efter då igen. Utan man är verkligen bara där och då. Och har inte bråttom någonstans utan man kan bara vara precis i det.

Axel Wennhall
Förstod jag dig att det brukar oftast ske i slutet på vandringarna?

Linda Åkerberg
Ja i slutet på dagarna.

Axel Wennhall
I slutet på dagarna, ja. Ja. Jag förstår precis. Och det som jag är så intresserad av är den känslan, den närvaron, går den att ha med sig mer under hela dagen? Går den att starta dagen med? Går den att ha i mitten på dagen? För just den här känslan av att kunna kanske åstadkommit någonting, tagit sig upp för ett berg, upp på en topp och sen bara kunna. Det är någonting i oss som slappnar av. Och när någonting i oss slappnar av så är det som att vi kommer i kontakt med någon sorts vilsam njutning eller närvaro och avkoppling. Och vad är det som slappnar av? Jo men det är vår hjärna som slappnar av. Det är de här pågående tankarna om vad vi ska göra sen och hur ska det bli som hela tiden pendlar mellan dåtid och framtid. Och återigen, det är så det är att vara människa. Men att kunna rikta uppmärksamheten från det in i stunden så att vi verkligen kan uppleva den. Det är någonting vi kan öva upp. Och det för mig är vad meditation är. Så meditation är lite som själva träningsformen. Och det vi får sen, jag brukar likna det ibland med, om vi gör en liknelse med fysisk träning så är meditation själva löpningen.

Axel Wennhall
Och det vi tränar upp är vår kondition fast kanske vår mentala kondition. Så mindfulness är själva konditionen. Och den kan vi ha nytta av hela tiden. Så för mig, det som jag också tycker är viktigt i min roll som meditationslärare, att försöka bryta föreställningen att man kan bara meditera sittande. Du och jag, vi har ju pratat om det under den här helgen till exempel, att allting kan vara en meditation. När vi har intentionen att uppleva det. När vi har intentionen att vara medvetna.

Linda Åkerberg
Ja, jag vet att på första dagen här så ställde du frågan hur länge alla som var här hade mediterat. Och för mig var det jättesvårt att svara på den frågan för jag bara, gud, jag har ingen aning. Att ha suttit ner och verkligen aktivt gått in i en, det kanske många ser som en typisk meditation. Det kanske har funnits i mitt liv i fem år kanske. Och så har jag kanske gjort någon gång tidigare men inte på samma, verkligen gått in i det. Men däremot så har jag haft många delar i livet där jag faktiskt har gett mig hän att vara närvarande. Till exempel i mitt förra liv, men tidigare i detta liv när jag var musikfotograf och var mycket på konserter, även då privat. Där är det ju supernärvarande. I den stunden. Där kan du inte stå och tänka på vad du ska laga till mat nästa dag till gästerna som kommer. Eller vad det nu är. Så jag tänker att många säkert arbetar med det här på olika sätt fast man inte kallar det för mindfulness.

Axel Wennhall
Exakt så. Och att vi alla människor upplever närvaro på olika sätt. Och jag skulle till och med säga att det gemensamma för de saker vi uppskattar mest i livet är att vi är närvarande. Att de sakerna hjälper oss att vara närvarande. Men närvaro är ju någon form av sinnestillstånd. Och eftersom det är ett sinnestillstånd så betyder det också att vi är inte beroende av att gå på en konsert, vara ute i naturen, äventyra. Utan det är fullt möjligt att vara närvarande i livets alla situationer. Och jag skulle till och med hävda att förmågan att kunna vara närvarande och medveten, alltså att inte dras iväg i sina tankars olika berättelser. I det motstånd det skapar. I den här känslan av nej eller det borde eller det måste vara på ett visst sätt. Utan att kunna vakna upp och se att jag tror på det jag tänker. Det kanske kommer till mest nytta när man går igenom de oundvikliga kriser som vi alla mött oss inför. Den främsta vägen in i meditation är att man har haft, precis som jag för mig var vilse, är att man börjar meditera för att det är någonting som har varit för jobbigt.

Axel Wennhall
Man behöver hitta något alternativt sätt. Och meditation tar inte bort det som gör ont. Men man kan lära sig att hantera det som gör ont på ett lite skickligare sätt genom att man lär sig att bemöta sig själv och vara med sin upplevelse på ett lite vänligare sätt. Med mycket mer acceptans och nyfikenhet. Och då kan man också se att inte alltid, men oftast det som är den stora boven när någonting gör ont är att vi är mot att göra ont. Vi kan inte acceptera det. För när man accepterar det så är det fortfarande smärtsamt, men det är okej. Så meditation för mig är också att vara mer okej i livet.

Linda Åkerberg
För mig så har det varit en jättestor del och jag brukar säga, får ju ofta frågor hur man ska träna inför ett äventyr eller en vandring och ofta så ligger ju fokus väldigt mycket på det fysiska, att man ska orka. Men ska du ut på en längre vandring så är det ju ofta mentalt jobbigt ibland. Eller det kommer vara det. Och jag brukar säga att meditation är det absolut bästa träningsverktyget för den mentala biten av en vandring eller långvandring. Just för att när du möter de här dagarna när allt är så himla jobbigt och du vill bara avbryta och åka hem, då är det så himla nyttigt att ha den där erfarenheten. Okej, jag tänker det här, det är just nu, det kommer gå över. Så att man verkligen kan lägga det åt sidan. Men också att acceptera, jag har tänkt mycket på en, nu under helgen så har jag tänkt mycket på ett specifikt tillfälle när vi var på Grönland i höstas. Jag hade en tur dit med några gäster och det var väldigt, väldigt blött. Vi skulle vara ute i tio dagar och vandra i en led som heter Arctic Circle Trail.

Linda Åkerberg
Och det var jätteblött, det var liksom det blötaste året på hur länge som helst. Och vi gick där de första dagarna och försökte hoppa från tuva till tuva för att slippa bli blöt om fötterna. Men dag sex så var kängorna så mättade av all den här fukten så det gick inte. Och till slut bara, jag får bara få blöta fötter. Det är ju jättetråkigt men det gör ingenting. Och då blev det som att allting bara, och så blev det mycket lättare att vandra istället för att man gick där och kämpade emot. Gud vad det är blött och varför ska det vara så tungt och så till slut så bara, nej, ja men det är blött.

Axel Wennhall
Ja det är liksom, jag kommer inte ifrån det men acceptans det är liksom, och jag tror att ibland kan det vara bra att förstå, okej men vad innebär acceptans? Jag brukar använda ordet tillåtelse ibland också för det är, acceptans kan ibland, det kan finnas lite något, man kan komma, vadå ska jag bara acceptera att det är så här? Acceptans betyder inte att man inte kan försöka förändra det. Acceptans eller tillåtelse innebär att man inte är emot det som redan är. Och när man då tänker på det och börjar reflektera kring det här, vänta nu, jag är emot det som redan är, det är ju galenskap. Det är liksom att stå för definitionen. Och det är så vi människor fungerar. Så att bli lite mer medveten om det och kunna se att så här, oj, nu är jag emot det här, okej, jag accepterar att jag är emot det här. Eller som det lysande exemplet som du hade uppe på Grönland, att det är någonting som skiftar. Det är det som är magin med acceptans. Från att det har känts kämpigt och liksom, nu ser inte lyssnarna det när jag håller min knytnäve, jag knyter den, så är acceptansen bara, man bara öppnar upp handen, okej.

Axel Wennhall
Och så är man allierad med verkligheten istället för att vara emot den. För när vi är emot verkligheten så förlorar vi varje gång. Och det är lika ödmjukande att inse det och lika befriande att inse att verkligheten alltid vinner. Men jag blir lite nyfiken utifrån din erfarenhet. Vad upplever du är skillnaden mellan kanske en mer formell meditation och hur du har med dig de här attityderna till exempel på ett äventyr? Ser du någon skillnad där?

Linda Åkerberg
Jag tror, nu vet jag inte om jag uppfattar din fråga rätt, men jag svarar det jag tänker spontant. Att när jag är ute på någonting så är det väldigt mycket lättare att bli närvarande spontant. Dels för att det är mycket distraktioner som försvinner. Och sen när jag då är ute så är jag ofta ute ganska länge. Så efter ett tag, om du är ute och går en hel dag i säg sex, sju, åtta timmar. Så första timmarna kanske absolut att det är mycket tankar som far runt. Men efter ett tag så har du ju tänkt alla de där. Och då hamnar du liksom i en, på ett naturligt sätt i en närvaro. Och du ser det som du passerar, du hör det som är i skogen eller sådär. Medan när du är hemma med alla de distraktioner som finns alltifrån mobiler till barn eller vad det nu kan vara, livet i stort så är det lite svårare att hamna där, naturligt för mig. Då fyller meditation en väldigt bra roll som påminnelse till det. Och tyvärr så är det väl när, för mig i alla fall, och jag tror att många är likadana, att när man mest behöver meditation, det är då man tenderar att sluta. Att det faller bort.

Axel Wennhall
Men det finns väl liksom i människans natur att vara på något sätt kortsiktig. Och det gäller ju inte bara meditation utan jag har noterat att vi tenderar att göra tvärtom. Så om man kanske är sjuk och behöver få i sig mer näringsrik mat så tenderar vi att äta godis. Eller om man känner sig ensam så istället för att kanske höra av sig till vänner så tenderar vi oftast att dra oss undan. Det finns ett talesätt som säger meditera 20 minuter per dag. Och om du inte har tid med det så meditera en timme. För om du är så stressad att du inte tror att du har 20 minuter att meditera, då behöver du det som allra mest. Sen har jag tänkt på det där rådet som, det är ett ganska dåligt råd för det är ingen som kan ta till sig det.

Linda Åkerberg
Nej, det är sant.

Axel Wennhall
Men jag tycker det är liksom det bästa med meditation är att det behöver inte ta så lång tid. Och jag tycker det var så fint det du sa det här med påminnelse. För det är faktiskt en av betydelserna av mindfulness. Alltså det vi pratar om, det är väldigt naturligt och enkelt men det är så lätt att glömma bort. Det är så lätt att bli omedveten på det sättet att vi uppmärksammar inte det som händer omkring oss utan vi planerar och vi går runt och tänker och oroar oss. Så bara genom att ta, det finns faktiskt forskning som har visat att tre minuters meditation ger resultat. Men man ska helst försöka få in någon sorts regelbundenhet, helst varje dag. Jag tänker tre minuter, det har vi allihopa. Det handlar också om prioriteringar. Men att göra det och påminna sig själv om att det är så enkelt men det är inte alltid helt lätt. När man mediterar så bara uppleva det som händer här och nu och sen notera när tankarna vandrar iväg som de gör. Jag tror det största missförståndet som finns i meditation är att man ska sluta tänka och att man har misslyckats när tankarna vandrar iväg. Det är precis tvärtom.

Axel Wennhall
När du upptäcker det, det är då du mediterar. Det är då du blir medveten om att du har varit frånvarande.

Linda Åkerberg
Det är det som är själva vikten som du lyfter.

Axel Wennhall
Exakt. Det är det som är din mentala armhävning. Och sen vända tillbaka uppmärksamheten igen. Så det viktiga är inte hur många gånger du försvinner under meditation utan det viktiga är hur du kommer tillbaka. Att uppskatta att du kommer tillbaka. Att uppskatta att du är medveten. Så det är en övning i medvetenhet.

Linda Åkerberg
Och acceptans tänker jag.

Axel Wennhall
100 procent. Så att det som händer om man då blir missnöjd eller besviken över att sinnet vandrar som det gör för oss allihopa är ju att du inte accepterar det som händer. Så total acceptans av det som är. Och det man kan se då är att istället för att tro på allt vi tänker eller identifiera oss med våra tankar så kan vi vara som ett nyfiket vittne till våra tankar. Och då får vi helt enkelt ett val och då kan vi välja om vi vill agera på tanken. Vi kan se om tanken är användbar eller om vi kan låta den vara. Och låta den vara gör vi genom att rikta tillbaka uppmärksamheten till där vi är eller någonting annat värdefullt vi vill göra. Så meditation ger en val att välja vart man vill rikta sin uppmärksamhet.

Linda Åkerberg
Jag tänker på så många saker nu när vi sitter och pratar så jag har svårt att bestämma mig för vilket spår jag ska plocka upp här. Men jag tänker lite det du sa det här med att få tiden till det. Och som jag sa att när man är stressad är det då det faller bort. För mig så har det ju varit en anledning till att det gick som det gick för mig när jag var i Norge och valde att avbryta det stora äventyr som jag skulle göra i år. Det var nog att jag hade väldigt mycket stress som hade pågått under lång tid innan som hade byggt upp. Och byggt upp så att jag inte var i ett bra jag när jag var där. Och sen så alla påfrestningar både inre och yttre när jag var där så blev det lite pannkaka. Men stress var nog en stor anledning till det. Det som hade varit långt innan. Och där också just det här att meditationen hade fallit bort. Och liksom bara jobbar framåt mot det här äventyret som ska ske. Och sen nu då när jag har kommit tillbaka och har haft en tid där jag försöker hitta tillbaks så har jag insett att mitt problem har varit väldigt mycket att jag är väldigt mycket.

Linda Åkerberg
Alltså jag har mycket energi, jag behöver röra mycket på mig, jag behöver tänka supermycket liksom och är såhär hela tiden. Det är liksom cirkus i både system och huvud och allting hela tiden liksom. Och när jag är i återhämtning som ju är. För den här världen är ju också viktig liksom i alla fall för mig. Men det är viktigt att man också kommer ner i den här närvarande återhämtningen. Men för mig så har återhämtning nästan alltid varit något aktivt. Alltså när jag är aktiv. Och nu försöker jag då hitta sätt, när kan jag komma in ner i passiv återhämtning? För jag behöver den delen också även om det är väldigt svårt för mig. Och meditation är ju en av de få sakerna som verkligen funkar för det. Att faktiskt kunna sätta sig ner och meditera för att komma ner i den djupare typen av återhämtning. Och det jag märker, apropå det här med att jag inte har tid i mitt liv, är ju att när man faktiskt sätter sig ner och jobbar med det och vara närvarande så smittar ju det av sig på alla andra delar i livet. Så när jag väl jobbar eller när jag ska tänka på alla de här grejerna som jag ska tänka på så kan jag ju tänka mer effektivt på dem.

Linda Åkerberg
Jag spretar inte iväg åt massa andra håll utan jag är där i just den uppgiften som jag tänker på eller jobbar med. Och då frigörs ju tid. Så att man inte har tid att meditera tänker jag, är ju egentligen att att det blir en liten knut liksom.

Axel Wennhall
Men jag delar din erfarenhet och jag tror det kan vara svårt att förstå när man inte själv har upplevt det. Men precis som du är inne på så om vi kan ta oss en stund att meditera så att vi kan välja vart vi riktar vår uppmärksamhet så kommer det leda och det har också visat sig i massa forskning att människor som mediterar blir mer effektiva och produktiva. Så för mig så är det en alltså ju mer jag med alltså det kan ju nästan låta lite paradoxalt men ju mer jag mediterar under en dag desto mer får jag gjort. För desto mer klartänkt är jag, desto mer fokuserad, desto mer är jag i kontakt med vad som egentligen är viktigt. Alltså jag kan prioritera mycket bättre. Det är lite som att skräpkorgen i min liksom mejlflöde den blir relevant. Medans annars så liksom spam:ar den alla mina mejl så jag kan inte riktigt se. Okej men är det här jag ska göra? Jag blir väldigt klar och väldigt tydlig kring. Det här är det som är viktigt och så kan jag klara av. Jag gillar ordet monotasking. Att man att man fokuserar på en sak.

Axel Wennhall
Ja. För vi människor klarar inte av att göra två kognitivt utmanande saker samtidigt. Alltså vi människor klarar inte av att multitaska. En studie som gjordes där man hade MBA-studenter vid Harvard University så skulle de få göra två kognitivt utmanande uppgifter samtidigt. Visade att de föll till en åttaårings kognitiva förmåga. Så vi kan bara ha vår uppmärksamhet på en sak i taget. Jag tror vi alla känner igen oss. Försök prata med någon som sitter med sin telefon. Det är bevis nog. Så när vi har vår uppmärksamhet så då liksom blir det ett bättre jobb. Det blir bättre kvalitet och du har ju delat här i helgen att också det som kan hända för dig när du mediterar att du blir mer kreativ. Och det känner jag också igen mig att man kan nå den här platsen som man också kan nå ute på ett äventyr eller ute i naturen eller när man är ute och springer. Där vi säger inte att vi gör en idé utan vi ser att vi får en idé. Så idéer kommer från någon plats i oss. Men vi behöver skapa förutsättningarna för det.

Axel Wennhall
Och det är för mig också vad meditation gör. Att ta en stund av stillhet. Och jag vill också poängtera att meditation behöver inte vara i stillhet utan det finns olika värden av att vara stilla. Men meditation kan, alltså det vi pratar om att vara närvarande. Så det kan också göras i rörelse. Det stora syftet med meditation är att föra in det här i alla aspekter av livet. Det finns inget värde att bli bra på meditation. Jag älskar, det finns en amerikansk meditationslärare som heter Sharon Salisbury. Hon har sagt att vi mediterar inte för att bli bra på meditation utan vi mediterar för att bli bra på att leva. Att kunna acceptera livet. Att kunna vara vänligare mot oss själva och andra. Att kunna vara lite mer nyfiken. Att inte tro på allt vi tänker.

Linda Åkerberg
Jag tänker om man lyssnar på det här och blir nyfiken på, det kanske låter spännande men man har inte testat meditation. Skulle du kunna ge ett exempel? Skulle du kunna göra en jättekort guidad meditation här och nu? Gärna. Och tänka på att de som lyssnar kanske är någonstans och går eller gör någonting.

Axel Wennhall
Så det här lilla smakprovet kan du göra både om du är i rörelse, men om du känner att du har möjlighet att bara stanna i två minuter så kan du göra det. Oavsett om du är i rörelse eller om du står stilla eller sitter stilla så kan du bara rikta din uppmärksamhet mot kontakten, mot underlaget. Så om du går så känner du för fötternas kontakt som lyfter och sätts i marken. Om du sitter så bara notera de delar av din kropp som är kontakt mot marken eller mot stolen eller soffan eller på bussen eller vart du än befinner dig. Och om du står stilla så känner du också fötternas kontakt mot underlaget. Och nyfiket notera vilka förnimmelser kan du uppleva här?

Axel Wennhall
Och bibehåll din uppmärksamhet bara på de här fysiska förnimmelserna. Så väldigt enkelt, vad upplever du just nu här? Och när

Axel Wennhall
du märker att din uppmärksamhet har vandrat iväg, att du på ett sätt har glömt bort instruktionen att känna kontakten mot underlaget, att du noterar att den har vandrat iväg i en tanke, då gör du helt rätt. Se att du kan uppskatta att du har upptäckt att sinnet vandrar iväg. Och så vänder du bara tillbaka uppmärksamheten igen, att du känner kontakten mot underlaget, oavsett var du befinner dig. Du är tillbaka med din uppmärksamhet i det innevarande ögonblicket.

Axel Wennhall
Det är på ett sätt meditation. Det är som talesättet säger, det är enkelt men det är inte helt lätt. Och är man ny för meditation så tycker jag det är viktigt att poängtera att ju mer medveten man blir, desto oftare brukar man inse hur mycket tankar man har eller hur ofta sinnet vandrar iväg. Så det är inget misslyckande, du går inte bakåt i utvecklingen, tvärtom. Så nyckeln är att uppskatta att du är medveten. För det är bara när du är medveten som du kan förändra situationen eller välja att rikta om din uppmärksamhet. Och det är det vi övar.

Linda Åkerberg
Tack! Tack, tack! Vi ska börja runda av, tyvärr. För att jag ska cykla hela vägen hem och du ska åka och hämta barn.

Axel Wennhall
Jag har en fråga till dig innan vi rundar av. Och det är ju att vi har ju spenderat helgen här tillsammans och mediterat massa och varit ute i naturen. Så jag är lite nyfiken på vad har du haft för insikter som du tror att dina lyssnare skulle kunna ta del av?

Linda Åkerberg
Det har varit så många saker som har kommit och som jag har noterat för mig själv, både i huvudet och i mitt lilla block som jag har fått av dig här. Och en sak som jag har tänkt mycket på är just det här hur det sprätter väldigt mycket i min kropp hela tiden. Och just det här med att jag tycker om att tänka och vara kreativ och allt det här. Och vi har ju mediterat flera gånger om dagen. Vi har mediterat när vi har varit ute och gått i skogen eller på morgonen eller efter. Alltså, olika tillfällen på alla sätt. Men det tillfälle som det har varit allra lättast för mig att sätta mig ner och vara helt närvarande i meditationen, det var precis när vi kom hit. Eller när jag kom hit. Och hade cyklat i fyra timmar för att komma hit. För då kände jag att hela min kropp, för en gångs skull, den orkade inte mer. Så den slappnade av. Och då kunde jag också slappna av. Och vara helt där och då. Vilket var väldigt skönt. Och det får mig in lite grann, tror jag, på den. Alltså, det är en lärdom som jag tar med mig på den resa som jag är nu på i år.

Linda Åkerberg
Att hitta in mer i att vad är det i ett äventyr som jag uppskattar så mycket? Och det är en sån sak, det här just den stora fysiska ansträngningen. För för mig så leder det in i att kunna slappna av. Och vara mer närvarande. Och det kanske är därför som just i slutet av dagen är ett sånt tillfälle där jag verkligen är så här. Ute på leden någonstans. Så jag tänker att. Jag hoppas i alla fall att de som lyssnar på det här, ni som lyssnar på det här och inte har tagit till er mindfulness eller meditation innan, kanske kan se att det finns där. Och att man. Ja, men lite som du säger att de stunderna när man faktiskt är som lyckligast. Är ju just när man lever och är där och då 100 % närvarande.

Axel Wennhall
Och det går att öva upp att få uppleva flera av de tillfällena.

Linda Åkerberg
Det är fantastiskt.

Axel Wennhall
Otroligt.

Linda Åkerberg
Ja, om man är sugen då på att meditera lite mer och öva upp det här. Vad tycker du man ska göra då? Hur kan man gå vidare in i meditationens värld?

Axel Wennhall
Det är verkligen så enkelt som vi har pratat om att. Att medvetet. Välja att rikta sin uppmärksamhet mot det innevarande ögonblicket. Att medvetet välja att inte följa med tankarna så att det uppstår tankar. Så kommer det fortsätta att vara. Men att medvetet välja att inte följa med dem. Det är meditation. Att vara medveten om det vi upplever och att också notera vad vi har för relation till det vi upplever. Att kunna acceptera det vi upplever. Att kunna ha en mer vänlig och nyfiken attityd till det vi upplever. Det är egentligen vad det handlar om. Det sättet jag lärde mig att meditera och det sättet som de flesta lär sig att meditera är just via en meditationsapp. Och det var därför vi gjorde en meditationsapp. Vill man meditera på svenska så heter vår meditationsapp Mindfully. Och så finns det massa andra bra meditationsappar där ute. Så mitt tips är att prova runt lite grann. Se vad som passar dig som lyssnar. För det viktiga är att hitta det som känns rätt för dig. Och den andra grejen är att kanske fundera lite grann på ens motivation så att det inte blir ett till borde i livet.

Axel Wennhall
Det är så lätt att höra om jag borde meditera. Har vi den inställningen då kommer det aldrig bli av. Utan att verkligen komma i kontakt med ett varför. Vad hoppas jag eller vad önskar jag att det skulle kunna ge mig? Och ett till tips där är att så till exempel kanske man kommer i kontakt med att jag skulle vilja kunna hantera min stress på ett bättre sätt. Det är en vanlig intention varför man börjar meditera. Men fundera ett varv då på om du kan hantera din stress bättre. Vad betyder det för dem i din omgivning? Vad betyder det för din familj, för dina kollegor och dina polare? För när vi börjar inse att om jag stressar mindre då kommer jag vara mycket mer tålamodig. Jag kommer kunna lyssna bättre. Jag kommer kunna vara mer närvarande. Jag kommer vara en gladare person. Och se att resultatet av vår egen meditationspraktik tillfaller oss själva såklart. Men det kan också ha positiva effekter på dem runt omkring oss. Det tycker jag kan ge en liten extra motivation till att så här, jag vet inte, jag är inte så sugen på att meditera idag. Okej, jag sätter mig ändå.

Linda Åkerberg
Jag ska faktiskt, det är en till insikt som jag tar med mig härifrån. Jag brukar alltid träna på morgonen men då gör det att jag äter massa tid av dagen. Och sen så, när barnen kommer hem och sådär så har man inte riktigt hunnit med det man ska och sådär. Nu har jag tänkt att jag ska testa att vända om det här lite grann. Så att jag kommer arbeta i början av dagen och sen innan de kommer hem gå ut och träna. För att då hamna i det här avslappnade, närvarande tillståndet när de kommer hem. För att vara där då.

Axel Wennhall
Jättefint.

Linda Åkerberg
Och sen så måste jag ju säga, jag förstår att det är svårt eller kan vara svårt att prata gott om sina egna grejer. Men jag måste ju ge er jättekredd för ni har ju en jättefin app tycker jag. Och just att den är på svenska var väl en av de anledningarna till att jag började testa den första gången. Jag hade gjort många på engelska men det är ganska skönt att ha någon som är på svenska. Och ni har ju också något som ni kallar för meditationsresan. Där man kan lära sig, alltså där du liksom steg för steg tar med lyssnaren på vad det innebär och liksom att man fördjupar sin meditationskunskap mer och mer. Det tycker jag är en väldigt fin start att börja med i appen. Men sen också att ni lägger in nya varje dag. Så att det faktiskt är någonting, att det finns en daglig meditation som man kan göra. För mig är det jätteskönt för att jag blir trött på om man har till exempel ett favorit yoga pass på YouTube. Ja, när man har gjort det fem gånger så vet man ju precis vad som ska hända och då sticker ju tankarna iväg.

Linda Åkerberg
Så att det är jätteskönt tycker jag och att det är lite aktuellt för faktiskt vad som händer i Sverige. Alltså uppmärksamma när det är kanelbullens dag till exempel. Det är ju ganska skönt.

Axel Wennhall
Ja, men kul att höra. Vi försöker göra meditation lite roligare och försöker också. Mindfully betyder ju att leva närvarande. Så vi har en kategori som heter när livet händer och så där kan man få göra en meditation om man ska på jobbintervju eller om man blir krasslig eller om man ska spendera en helg med sina svärföräldrar. Det kan vara utmanande för många så att det vi hoppas bidra med och det vi själva är intresserade av är okej återigen hur kan vi leva ett liv mer i närvaro och medvetenhet? Hur kan jag ha med mig mer av den här känslan när jag är ute i naturen på en bergstopp in i livet och det är olika men när jag kan acceptera min tillvaro precis som den är så finns det också en inre frid och den inre friden är också en inre frid som vi upplever på bergstoppen.

Linda Åkerberg
Ja nu säger jag tack för sjunde gången.

Axel Wennhall
Tack Linda.

Linda Åkerberg
Som vanligt så skulle jag kunna sitta här och prata resten av dagen men jag har inte riktigt den tiden just nu. Men tusen tack för den här helgen och tusen tack för att du ville vara med i podden.

Axel Wennhall
Tack för att jag fick vara med och det har varit ett nöje att få spendera helgen tillsammans.