Intervju med Sofia Kingstedt von Corswant
Sofia Kingstedt von Corswant driver Meya Minds som utbildar barn och ungdomar i verktyg för mental hälsa tillsammans med Moa Turander. Hon har även tagit fram två serier i Mindfully: Meditation för barn och Meditation för ungdomar. Här får vi lära känna Sofia lite närmare och ta del av hennes tips för att leva ett liv i närvaro.
Hur upptäckte du meditation?
Jag upptäckte meditation som ungdom, genom yoga. Det var under en tid i livet när jag kämpade med min psykiska hälsa. Olika tekniker inom meditation har varit bidragande ingredienser till att utveckla en djupare förståelse för mig själv.
Hur ser din meditationspraktik ut idag?
En stund varje morgon för att starta dagen på ett närvarande och inkännande sätt. Hur meditationen ser ut skiljer sig dock åt för varje dag. I bland blir det 10 min sittande, i bland 30 min mer dynamisk, utan barn eller med barn, allt är välkommet. Men stunden är viktig och prioriteras, precis som rutinen att duscha och borsta tänderna, det är inget jag skulle hoppa över. För meditationen skapar en sådan skillnad in i dagen, särskilt för min förmåga att bibehålla närvaro och lugn. Som mina barn brukar säga ”mammas omediterade vs mediterade hjärna”
Sedan försöker jag checka in och återvända till, till exempel andetaget under dagen, vilket ger mig möjlighet att återigen hitta lugn. För mig är meditation något mer än ”en aktivitet”, det är ett förhållningssätt som jag försöker ta med mig in i allt jag gör i vardagen.
Vilka vanliga misstag ser du bland klienter/elever du möter?
Att man tar med prestationen in i praktiken, att man liksom vill åstadkomma något eller ”vara duktig” på att andas eller göra en yogasekvens.
Vilket råd skulle du ge dig själv om du kunde åka tillbaka i tiden till när du upptäckte meditation?
Små stunder gör stor skillnad. Det behöver inte vara så krångligt eller så stort. Alla minuter med meditation är tillräckliga. Du är tillräcklig. Tre minuter av medveten närvaro i kroppen när du cyklar, eller tre minuter av långsamma djupa andetag på tunnelbanan är helt perfekt. Allt handlar om rutin och regelbundenhet. Att återvända och fortsätta. Att få in de korta stunderna när det funkar med allt annat. Det behöver inte vara i ett tyst ostört rum. Det kan likväl vara på kontoret omringad av kollegor eller i klassrummet tillsammans med elever. Make it work!
Vilken egenskap önskar du att det fanns mer av i världen?
Medveten närvaro och självmedkänsla, 100%. För när vi övar på att vara närvarande i det som sker så märker vi att det som upplevs som ”problem” sällan är något som sker i nuet. Utan att det snarare är en tanke om något vi borde ha gjort annorlunda, eller om något vi oroar oss om i framtiden. Det går åt så mycket onödig energi när vi hamnar i grubblandet om dåtid och framtid.
Och när vi övar på och utvecklar en starkare självmedkänsla, dvs att möta sig själv med acceptans, respekt, tillit och snällhet (snarare än med självkritik och önskan om att en själv och saker i sitt liv hade varit annorlunda) kan vi också möta personer i vår omgivning med samma attityd, dvs med acceptans, respekt, tillit och snällhet.
Jag tror det skulle förändra mycket i världen.
Vilka är dina bäst tips för att leva ett mer medvetet liv?
Skapa en rutin och kontinuitet i de aktiviteter som göder dig, snarare än de som slukar din energi. Tryck på ”pausknappen” då och då och ställ dig frågan, är det jag gör just nu värt i längden?
Vilka lärare har inspirerat dig?
Eckhart Tolle, Björn Natthiko Lindeblad, Byron Katie, Melissa Woodhealth, Josefin Bengtsson, Axel Wennhall, min samskapare Moa Turander, Sandra Lones, Magnus Fridh, Martina Törnvall, Teamet på Baravara med fler.
Vad gör dig närvarande?
Att hålla i yoga- och meditationsklasser, Urban om:s Let go meditation, breathwork, yoga, frisk luft, lek och bus, dans, skratt, gråt, autentiska relationer, autentisk vänskap, intimitet, mina barn, fysisk aktivitet, bergen, havet, cykelturen till jobbet, kalla vindar, skidåkning, regn, kallduschar, god mat, att vara förankrad i kroppen och beröring.
Vilken bok vill du tipsa om?
”Loving what is” av Byron Katie
Vad är du tacksam för?
Att livet har så otroligt mycket att erbjuda. Och att medvetenheten och kärleken bara kan växa, växa och växa.
Mindfulness på svenska
Dela artikel
Utvalda artiklar
-
Självmedkänsla (Mindful Self Compassion)
Självmedkänsla handlar om att möta sig själv på samma sätt som man skulle möta en vän i svårigheter. Det innebär medveten närvaro för att se och acceptera vad som händer i nuet, att känna sig som en del av en större mänsklig gemenskap och att behandla sig själv med vänlighet och omtanke.
-
Intervju med Sofia Kingstedt von Corswant
Sofia Kingstedt von Corswant driver Meya Minds som utbildar barn och ungdomar i verktyg för mental hälsa tillsammans med Moa Turander. Hon har även tagit fram två serier i Mindfully: Meditation för barn och Meditation för ungdomar. Här får vi lära känna Sofia lite närmare och ta del av hennes tips för att leva ett…
-
Nyhet – Utmaningar
Nu släpps Mindfullys nya utmaningsfunktion. Kom igång med din meditation tillsammans med andra, bjud in vänner och följ dina framsteg.