Det här är en transkribering av vårt podd-avsnitt med Josefin Dahlberg om meditation, nykterhet och att skapa sitt drömliv.

Josefin Dahlberg ler bland berg

Axel Wennhall
Varmt välkomna till den interaktiva meditationspodden ”Meditera Mera” med mig, Axel Wennhall, som ställer frågorna och Gustav Nord, som producent. Nu är vi på väg till Josefin Dahlberg för att prata om meditation och hur det hjälper henne att vara nykter och leva hennes drömliv. Josefin kommer från Dalarö utanför Stockholm men bor nu på Söder med sin lilla dvärgpudel, Moon. Hon arbetar som influencer och driver sin egna kanal som kort och gott heter Josefin Dahlberg. Hon har podden Josefin & Vanja tillsammans med Vanja Wikström. De två har också skrivit boken Livsstilsbibeln. I augusti 2018 släppte Josefin sin egna bok ”Idag är jag fri” där hon berättar om att hon insåg att hon var alkoholist redan som 20-åring och sin resa till att bli nykter, som hon idag varit i över åtta år. Som det inte vore nog så är hon även kollega med mig och Gustav i Breathe In där hon leder en massa härliga meditationer. Och det är precis vad vi ska prata om idag. Hur kommer det sig att Josefin började meditera? Varför mediterar hon idag och hur gör hon då? Och vilka tips har hon för alla som vill meditera mera? Jag tänkte att vi skulle börja med en kort blandningsmeditation som vi kan göra här men också som lyssnarna kan göra. Vi sitter ju ner här vid ditt köksbord men om man är på språng så kan man göra den här ändå. Jag tänkte blunda för jag har möjligheten, jag sitter här på den här stolen, men det behöver man inte göra. Så jag tänkte bara att vi kan väl föra uppmärksamheten till vårt andetag. Och känner man inte sitt andetag så ta ett par djupa andetag in genom näsan och ut genom munnen. Och bara känn efter där ditt andetag känns som mest. Se efter om du kan vara riktigt, riktigt nyfiken på ditt andetag. Som att det var första gången du upptäckte att du andades. Hur känns det? Så fort du blir distraherad och du märker att du blivit distraherad så är du närvarande igen. För du får tillbaka din uppmärksamhet till ditt andetag. Se hur länge och hur nyfiket du kan vara med ditt andetag. Så. Det var en kort.

Josefin Dahlberg
Jag vill ha mer. Jätteskönt.

Axel Wennhall
Hej.

Josefin Dahlberg
Tja.

Axel Wennhall
Tja. Så kul att vara här.

Josefin Dahlberg
Ja, så kul att vi är här och den här podden. Världens bästa podd.

Axel Wennhall
Jag har ju sett fram emot det här samtalet jättemycket. Jag med. Vi jobbar ju tillsammans. Men vi har inte känt varandra så länge.

Josefin Dahlberg
Nej.

Axel Wennhall
Men det känns som att vi har känt varandra väldigt länge. Och jag är väldigt nyfiken på att få veta mer om hur meditation har hjälpt dig i din nykterhet. I ditt ganska hektiska liv. Och sen är jag ju framförallt nyfiken på, för du och jag, vi gör ju lite olika typer av meditationer. Så jag vill lära mig mer om din värld och dina meditationer och hur du ser på meditation.

Josefin Dahlberg
Mmm. Nice. Yes. Bra agenda.

Axel Wennhall
Men hur kommer det sig att du började meditera?

Josefin Dahlberg
Jag började meditera. Jag testade meditera första gången för 8-9 år sedan. Och det var i samband med att jag blev nykter. Men jag blev nykter efter att jag hade haft alkoholproblem sen jag var väldigt, väldigt ung. Och innan mina alkoholproblem och även under hela min tonåren när mina alkoholproblem var så har jag haft väldigt, väldigt svårt med att sitta still. Jag har alltid haft 100 000 saker på gång samtidigt. Framförallt 100 000 tankar samtidigt känns det som. Och varit väldigt, väldigt stökig och sådär. Så i samband med att jag blev nykter och en mentor som jag började prata med som skulle hjälpa mig med nykterhet. Hon hade själv varit nykter i många år och skulle visa mig lite vägen. Hur hon hade gjort och hur jag kunde göra. Så föreslog hon för mig att jag skulle meditera. Dels för så många år sedan så hade jag ingen aning om vad det innebar. Jag visste typ vad det var fast ändå inte. Det var inte någonting man pratade om speciellt mycket. Och jag hade ju bara en förutfattad mening att jag kan inte meditera. Jag är för rastlös för att meditera. Och provade det där någon gång. Jag tror att första gången jag satt så kunde jag väl sitta några sekunder innan jag bara, jag vill göra någonting annat. Eller det här var obekvämt.

Axel Wennhall
Kommer du ihåg din första gång?

Josefin Dahlberg
Och jag minns inte om det här var exakt första gången jag testade meditation. Men jag vet en gång som jag gjorde det där och det var i början. Och jag satte mig och dels kände jag så här, ett hur vet man när man gör rätt? Alltså hur vet jag om jag mediterar nu eller om jag bara sitter mer? Vad är grejen? Men framförallt så minns jag att jag bara direkt kände att det här var jätteobekvämt. Alltså min alkoholproblematik hade jag ju just för att jag ville fly. Alltså jag hade ett väldigt dåligt mående och ingen självkänsla. Och det värsta jag visste var ju att vara ensam med mina känslor. Så att bara sitta ner och vara med sig själv har ju varit en jätteutmaning för mig. Och någonting jag har fått jobba jättemycket med. Så att i början, nej, det var inget för mig kände jag.

Axel Wennhall
När började det kännas bekvämt eller hur såg din resa ut?

Josefin Dahlberg
När jag började känna att det här var någonting jag gillade, det var kanske fyra år senare ungefär. Så hade jag en annan mentor som hjälpte mig och hon började prata jättemycket om typ Eckart Tolle. Och så här, du ska gå ut i naturen och titta på löven typ. Och jag bara, alltså, what? Jag var ju verkligen så här, city tjej, ute tjej. Det här med att inte bara vara i naturen och vara i nuet var ju jättekonstigt tyckte jag. Men hon skickade mig en kroppsscanning. Så den här kan du lyssna på, den är 15 minuter, du kan lyssna på den. Och det var liksom min krok på något sätt. Jag kommer ihåg när jag och mitt ex var uppe i Sälen och skulle hälsa på min pappa och vi hade hyrt en stuga. Så det var lite så här loft och jag gick upp där och gjorde den här. Och det var nästan som att jag, alltså efteråt, det är svårt att förklara känslan men det var nästan som att det så här, jag domnade liksom bort i kroppen på ett sånt skönt sätt. Jag kände mig så jäkla lugn. Och dels att jag också lyckades hålla mig vaken fast att jag var så pass lugn. För det har jag fortfarande svårt med. Antingen är jag liksom på eller så sover jag. Men här var det någonstans, jag hade någonting att fokusera på, jag hade liksom en uppgift jag skulle scanna genom kroppen och känna igenom. Och det var jag mottaglig för. Just att bara så här, min första tanke på meditation var att jag skulle sitta ner i så här lotusställning typ och bara vara. Och man fick inte ha en enda tanke. Det kändes ju totalt omöjligt. Vilket jag nu också vet att det är i princip. Men att få den här kroppscanningen och gå efter den och bli guidad. Det var ju någonting som jag kände att det här var nice. Och då började jag ha den. Men jag började ju använda den mer som en så här sömngrej. Jag började ha den på kvällarna och somnade till den. Väldigt effektivt. Men sen nu använder jag ju kanske på lite annorlunda sätt. Men liksom den nivån, om man ska säga, var jag på där ganska länge. Och provade någon annan kroppscanning, provade någon annan guidad meditation. Och sen för kanske tre, fyra år sedan så fick jag upp ögonen för en tjej som heter Gabby Bernstein. Det är en amerikansk författare som är också själv nykter alkoholist. Hon är säkert tio år äldre än jag. Men jag känner igen mig väldigt mycket i henne. Och hon är någon spirituell teacher i New York. Fast det är en lite mer nutid variant av det.

Axel Wennhall
Så det finns en skillnad mellan henne och Eckhart Tolle som också är en andlig ledare.

Josefin Dahlberg
Ja, jo men absolut. Just Eckhart Tolle som jag tyckte var ganska svårt att ta in. Gabby pratade mer mitt språk. Jag kände mig mer i målgruppen. Och då fick jag reda på att hon hade meditationer på iTunes. Så jag började lyssna på hennes och de var alltid från fem till tio minuter långa. Och då började jag med att jag tränade på morgonen och sen satte jag mig och stretchade och sen så körde jag en sådan meditation. Och det gjorde jag flera månader i veckan i kanske två år för tre, fyra år sedan. Och det ledde i sin tur till att jag har experimenterat mer och mer. För att jag, när jag kände att jag går och tränar, sätter igång kroppen, stretchar ut och sådär. Men liksom, visst jag har tränat mer muskler men jag behöver hjälpa min hjärna också. Precis vid den här tiden så fick jag ett heltidsjobb och jobbade extremt mycket. Och kände ett enormt behov av att få släppa stress, få släppa tankar och lag och verkligen bara landa. Så det blev min morgonrutin för att ens klara av att jobba så pass mycket som jag gjorde.

Axel Wennhall
Och därefter, när du började experimentera.

Josefin Dahlberg
Ja.

Axel Wennhall
Vad har du experimenterat med då?

Josefin Dahlberg
Nej men jag började då också för, kanske tre år sedan var jag på mitt första yoga retreat i Costa Rica. Och där fick vi också göra lite meditation. Och det var nog första gången jag mediterade i grupp tror jag. Och det var en helt annan känsla också. Och någonting hände liksom med energin i rummet. Det tycker jag fortfarande att meditation i grupp är helt magiskt. Verkligen. Och vi provade allt ifrån meditation i rörelse, shaking. Ja men det var nog främst det. Och shaking är ju någonting som jag har blivit kär i. Och det man egentligen gör är att man ställer sig höftbrett isär och gungar knäna upp och ner. Man ska få hela kroppen att skaka egentligen.

Axel Wennhall
Just det.

Josefin Dahlberg
Väldigt effektivt sätt att få bort att vara uppe i huvudet med alla tankar och landa i kroppen. Och för mig, nu använder jag det, dels om jag behöver bli pigg. Men också om jag behöver skaka av mig dagen. Om jag ska sätta mig i meditation men känner att jag har precis varit på stan, jag har gjort massa jobb, jag har fotat, jag har gjort en intervju, jag har varit väldigt mycket uppe i varv. Då kan jag gå hem, shakea av mig det för att sen sätta mig. Så att det blir som en förberedelse för att sätta mig i meditation.

Axel Wennhall
Just det. Och jag har ju då fått äran att shakea med dig, eller under ledning av dig.

Josefin Dahlberg
Kan jag få fråga tillbaka till dig nu? Hur var din första shakingupplevelse Axel?

Axel Wennhall
Min första shakingupplevelse, jag förlorade faktiskt inte min shakingupplevelse oskuld med dig. Så jag hade testat den innan. Men den är ju, för er som inte har testat shaking så precis som Josefin beskrev så står man ju och ska skaka så mycket som möjligt. Vilket kan ju te sig väldigt onaturligt när man aldrig har testat det. Och framförallt när man gör det i grupp med andra människor. Men just det där att den gången, jag kommer inte ihåg när det var, jag vet att det har skett flera gånger när du har lett dina meditationer, när man kan släppa tanken från hur det ska kännas till att bara göra det. Den känslan är väldigt frigörande. Man känner sig väldigt fri. Och precis som du beskriver så, det här är ingen meditation jag brukar göra vanligen eller dagligen. Men känslan efteråt är, för mig är det ett sätt att komma till ett lugn, en stillhet väldigt effektivt, väldigt snabbt. Så jag tycker det är en väldigt fin och väldigt effektiv meditation helt enkelt. Men det finns en barriär där som man behöver gå över från att man ska, det är lätt att vara självmedveten när man gör det.

Josefin Dahlberg
Men absolut. Och det är nästan det jag tror jag älskar med den. Att såhär, jag kan ju verkligen känna att jag vill vara så ful som möjligt när jag gör den. Alltså för att jag bara känner att jag vill typ utmana att man, i alla fall jag då, tänker ofta på hur rör jag mig, hur ser jag ut, jag som fotas väldigt mycket, filmar och allt sånt där. Det är extremt skönt att få en liten stund där man bara bryr sig inte ett jävla skit. Och såhär, ju fulare och desto mer jag släpper efter, desto effektivare är det. Så jag tycker nästan att den grejen gör att det blir ännu härligare att kika. Men det är ju precis som du säger, jag tror också att det är som precis med allt, träning ger färdighet. Första gången så kanske man känner lite såhär, oj här står jag och skakar och ser jätteknäpp ut. Andra gången kanske man vågar släppa lite till, tredje, fjärde, femte. Till slut så kanske du faktiskt får hela kroppen att skaka och du inte ens längre tänker på hur ser jag ut. Men det här kan man ju göra hemma liksom själv. Eller jag kan ju gå in på toan på jobbet och göra det. Har du gjort det på riktigt? Ja, gud ja. Åh fy nu har jag väl mördat mina chefer ungefär. Jag går och drar en shaking.

Axel Wennhall
Så det här är ett bra tips för alla som har trassligt på jobbet eller hemma.

Josefin Dahlberg
Ja, relation också. Gå och skaka av dig irritationen eller vad det nu är. Ja, det är supernice. Så det fick jag nys om på de här yoga retreaten. Och sen så har jag även då fått testa mantra meditation också på yoga retreat. Jag har ju varit ganska mycket på olika sådana yoga resor de senaste åren. Och fått liksom testa nya saker. Vissa saker fastnar jag inte alls för och vissa saker fastnar jag för. Och liksom fördjupat mig i mer och mer. Och mantra meditation är ju verkligen en sån grej. Och det skulle jag säga har lite samma effekt på mig som shaking. Alltså att det är väldigt effektivt för mig. Det är någonting att. Som jag nämnde så har jag i min natur ganska svårt att bara vara stilla och vara lugn. Det ligger inte i mina element helt enkelt. Men det betyder ju inte att jag aldrig kommer kunna meditera eller kan sitta. Det är bara att jag behöver göra det på mitt sätt. Och jag behöver. Eller behöver. Men många gånger så behöver jag någonting att hålla i handen under tiden. Och då kan det vara till exempel shaking. Det kan vara att ha ett mantra. Det kan vara att hålla i en kristall och fokusera på kristallen. Känna hur den känns i handen eller vad det nu kan vara.

Axel Wennhall
Nu ska jag stoppa dig en sekund.

Josefin Dahlberg
Okej.

Axel Wennhall
För nu är jag nyfiken då först och främst på när du pratar om mantra meditation. Vad betyder det och vad gör du då? Ja.

Josefin Dahlberg
Mantra meditation. Antingen så kan man ju köra ett mantra högt. Alltså är man en grupp och gör en mantra meditation ihop så är ju det.

Axel Wennhall
Och då sjunger man ett mantra. Eller säger ett mantra.

Josefin Dahlberg
Ja bra. Det kan vara ett kort mantra. Vi säger om shanty om som är ett väldigt enkelt mantra.

Axel Wennhall
Om shanty om.

Josefin Dahlberg
Och det är ju. Alltså man upprepar. Det kan vara längre mantran också. Man upprepar det tillsammans. Gång på gång på gång. Det som finns som jag använder mycket i min vardag är att det finns mycket mantran på Spotify. Så att man kan egentligen bara sätta på någonting där och sjunga med. Så man har någonting att följa. Och det som händer när man. Du har det här och fokuserar på det mantran. Det blir också någonting att hålla i handen som vi var inne på. Och det är lite som på samma sätt om du fokuserar på din andning som vi gjorde i landningsmeditationen. Du fokuserar på andetaget. När du känner att du svävar bort. Ja du kommer på att du är borta. Tillbaka fokus till andningen. Precis samma sak här. Du fokuserar på ditt mantra. Det är ganska svårt också att sjunga ett mantra om du tänker på så här. Vad ska jag laga till middag? Vad kommer min partner säga då? Vad kommer min chef göra?

Axel Wennhall
För de här tankarna de slutar ju inte bara för att man sjunger ett mantra då.

Okänd
Nej.

Axel Wennhall
Utan hur fungerar det då? Så det bygger då på att vända tillbaka uppmärksamheten hela tiden.

Josefin Dahlberg
Precis på samma sätt som man gör till andetaget. Att man vänder tillbaka uppmärksamheten till mantrat. Men för mig så är det mycket lättare att sväva iväg om jag bara andas än om jag sjunger ett mantra. Och det där är säkert super individuellt. Men jag tror att det är därför jag har fastnat för mantra. Att det är svårt att ha 10 000 tankar när jag ändå ska sjunga någonting.

Axel Wennhall
Så både shaking och mantra egentligen fyller samma funktion. Att egentligen gå från huvudet, gå från strömmen av tankar till att känna kroppen eller att fokusera på en punkt eller då ett mantra. Så det låter som att det är en väldigt tydlig och stark koncentrationsövning som man kan göra.

Josefin Dahlberg
Verkligen. Och man kan ju också välja att ha ett mantra tyst för sig själv. Så man måste ju inte sjunga det utan du kan ju ha ett mantra som du bara tänker på. Precis på samma sätt som du tänker på hur det känns när du andas in. Känner du på nästippen eller i gommen eller vad det nu kan vara. På samma sätt så fokuserar du på ditt mantra för dig själv. Men jag tycker att man ska testa.

Axel Wennhall
Du nämnde om shanty om här. Men har du några, eller rättare sagt, vilka är dina favoritmantra?

Josefin Dahlberg
Den gillar jag. Sen gillar jag ett som är lite längre som är Ekonkar Satgur Prasad. Som vi gjorde i Alperna ju. Och den är, jag tror att jag gillar den så pass mycket, eller varför jag gillar den så mycket är för att den är lite längre. Den är lite, man behöver fokusera ännu mer för att de sjunger mantrat på lite olika sätt. Och det gör att min uppmärksamhet är ännu mer med mantrat. Så jag behöver verkligen vara närvarande för att följa med i de svängarna. Ja, nej men det är nog de som är mina favoriter.

Axel Wennhall
Hur länge brukar du då meditera med ett mantra eller med shaking för den delen?

Josefin Dahlberg
Ja.

Axel Wennhall
För jag tänker att det är ju en del som många har problem med, att man upplever att man inte har tid.

Josefin Dahlberg
Just det, precis. Ja verkligen. Allt är bättre än inget. Och shaking kan jag göra, det är sällan jag står och shakear en timme. Utan shaking kanske är fem minuter, tio minuter. Jag har liksom en shakinglåt som är tolv minuter som jag brukar köra. Men ibland kanske jag bara släpper vad jag gör och shakear i fem minuter. Och det ger ju mig väldigt mycket för den lilla investeringen på fem minuter så får jag ut väldigt mycket. Mantrameditation, om shanty om ett mantra som finns på Spotify, den är fyra minuter tror jag. Men det här längre mantrat, det tror jag är 22 minuter. Sen är det klart att man kan ju bara ställa en timer, köra sju minuter eller vad man nu känner att man har tid med. Men för mig har jag ju liksom så här, visst jag gör mycket grejer, det finns alltid tid att meditera. Det är verkligen bara min egen prioritering. Vissa dagar längtar jag efter att få sätta mig och vissa dagar så bara känner jag att jag skjuter på det, skjuter på det, skjuter på det, skiter i det ibland. För att så här, ja egentligen är det väl då jag behöver det som mest för att jag kanske känner mig stressad och känner då att jag har inte tid att meditera fast att jag vet egentligen att det både ger mig mer tid, jag blir mer effektiv och jag har ju absolut den tiden. Men liksom man är människa och vissa saker, ibland är det enkelt, ibland är det svårt. Och det viktiga för mig är att inte hålla på och slå på mig själv att så här, fan vad dålig jag är, nu mediterar jag inte idag. Utan snarare bara så här, shit vad bra att du gjorde det idag. Alltså jag vill inte bara känna att så här, gud jag stressar på och sen sätter jag mig en timme och ska meditera och sen kan jag stressa på igen. Utan jag vill ju, alltså helst skulle jag inte ens vilja behöva meditera varje dag utan att jag känner att jag har det där i mitt liv, i min vardag. Det är ju mitt mål. Men att meditera lite varje dag hjälper mig att uppnå det där den dagen.

Axel Wennhall
Vilket jag tror är kanske den absolut viktigaste tiden man måste ha om man vill hålla på och meditera. För att meditation är ju en av de absolut svåraste vanorna för oss att bygga. Just den här, och mycket i det meditationen bygger på är ju att hela tiden kunna bemöta sig på ett schystare, snällare sätt. Så det finns ju en, det är ett ganska intressant sätt att se på meditation att när man börjar klandra sig själv behöver man inte. Jag till exempel, när jag började meditera, jag är ju en presterad person som vill göra saker och kunna checka av. Och när jag började meditera så kommer jag ihåg så himla väl ett samtal som jag hade till en tjejkompis, Stia. Och då pratade jag med henne och så berättade jag att jag har börjat meditera. Men jag mediterar bara varannan dag. Och hennes respons var bara såhär, varannan dag? Det är ju sjukt bra, du mediterar varannan dag. Och det var liksom såhär, mitt sinne hade inte fattat att du har gått från noll till att nu meditera varannan dag. Så beröm dig själv istället. Så att vad fint att du har kommit dit till den punkten att du inte klandrar dig själv utan att du ser det som en gåva till dig själv.

Josefin Dahlberg
Ja, alltså det där är ju någonting som är, alltså inte bara grunden till meditationen, grunden till allt. Alltså hur man bemöter sig själv, hur man pratar med sig själv. Så för mig har ju meditationen hjälpt mig både först att upptäcka hur jag faktiskt pratar med mig själv och då märka såhär, min ton är inte speciellt härlig. Alltså jag är väldigt liksom hård mot mig själv, klandrar mig själv, klankar ner på mig själv. Men det har ju blivit som en incheckning för mig. Och ganska snabbt så känner jag såhär, vad har jag för ton mot mig själv just nu? Och när jag är i en härlig period eller jag är iväg och reser på ett yogaretreat, ja men då är min ton ganska mycket härligare än när jag är hemma stressad i min vardag. Och meditationen har ju verkligen hjälpt mig både att få den insikten men också att kunna landa och vara med mig själv som verkligen har hjälpt mig till att bygga upp den här kärleken till mig själv. Men som jag sa såhär, för mig så, jag tycker, tror, känner att kärleken till sig själv är lösningen på allt på det sättet att om du älskar dig själv och tycker att du är värdefull och värd att leva ditt bästa liv, då skulle du inte heller befinna dig i till exempel en superdestruktiv relation på en arbetsplats där du antingen jobbar ihjäl dig eller har en chef som behandlar dig skitdåligt. I ett liv generellt där du inte mår bra. När jag har börjat hitta nya lager i mig själv och nya nivåer av kärlek till mig själv, då har jag ju också gjort förändringar utefter det. Den där personen kan inte jag vara med, eller det här kan inte jag utsätta mig för, eller vad det nu kan vara.

Axel Wennhall
Och det här som du beskriver nu var väl också roten till din alkoholism? Absolut. Hur skulle du säga att meditationen har hjälpt dig att hålla dig nykter?

Josefin Dahlberg
Den har varit en jättestor del av det och det var nog också därför jag fick det förslaget att börja meditera redan för 8-9 år sedan när jag blev nykter. Just för att jag drack ju för att behöva fly. Fly iväg från mina känslor, inte känna, vill inte vara närvarande, allt är uppe i mitt huvud, tänkte på allt dumt jag hade gjort eller vad som skulle komma. Meditationen har hjälpt mig att stanna upp och dels också våga möta mina känslor och sitta med dem en stund och känna att jag dör inte av det här. För det kan man ju faktiskt tro i början. Och det är därför jag tror att så många tycker, som jag märker, dels det jag var inne på i början, att man sitter där och bara, men mediterar jag ens nu? Vad är meditation? Men också att det kan vara så himla obekvämt att börja blicka inåt. Alltså sätta sig ner och bara vara, det kan ju vara jättejobbigt om man kommer på tio anledningar till varför man inte ska sitta där och tio saker man istället ska göra. Vad är det vi flyr ifrån då? Så att våga sitta kvar har ju varit mitt sätt att våga möta mig själv, våga titta inåt och våga börja älska de sidorna av mig själv och ta ansvar över de sidorna som jag kanske inte är så nöjd med. Och det gör att jag inte bara springer på tankarna upp i huvudet. För det var ju väldigt mycket de som satte min alkoholproblematik i rullning. Alltså när jag bestämde mig för att jag vill inte dricka mer så var det ju mina tankar som någonstans kom och bara, men vadå, skämtar du? Ska du vara nykter? Du är 20 år, du är tjej, du är liksom, det är klart som fan du inte kan vara nykter, du är det enda du duger till, till att kröka och hålla på. Alltså sådär. Så att på något sätt sätta sig och verkligen få den här insikten om att jag är inte mina tankar, mina tankar är inte sanna. Utan jag kan faktiskt välja inifrån.

Axel Wennhall
En annan sak som slår mig när du beskriver vad meditationen har hjälpt med är just att se, att se inåt, att bli medveten om vilka fantastiska egenskaper vi har men också vilka brister vi har. För om vi inte ser dem så kan vi ju aldrig göra någonting åt dem. Då styrs vi ju omedvetet av dem. Och det är ju också någonting som jag själv fortfarande idag är liksom beredd för. Vad finns det där inne? Vad finns det för mörker? Och det finns ju en paradox i meditationen att ju längre man kommer desto mer upptäcker man. Och det här som man upptäcker är inte alltid så fantastiskt.

Josefin Dahlberg
Nej men nu måste jag få lägga in en symbol. Jag älskar ju typ quotes eller konkreta grejer man kan komma ihåg. Och den här fick jag höra från en kompis ganska nyligen och jag tycker att den är så himla bra. Jag vet inte om jag har sagt den till er men i alla fall. Den här Infinity åttan som går runt och runt och runt. Alltså om man tänker att ena sidan representerar lycka och ljus och den andra sidan representerar mörk och ens skuggor. Så ju långt du ska komma ut på den ljusa sidan, lika långt måste du våga gå tillbaka på den mörka. Så för att du ska komma till den ljusaste punkten där lyckan och kärleken till dig själv är så måste du ha vågat möta dina mörkaste stunder. Och den åttan tycker jag är väldigt fin att ha med sig. För att när vi går igenom något som är väldigt mörkt eller vi känner oss dåliga eller vad det nu kan vara. Då vet vi också att vi är i kontakt med en del av oss själva som vi kommer, den kommer ge oss någonting. Vi kommer bli stärkta av den på något sätt när någonting jättejobbigt händer eller vad det nu kan vara. Det kommer föra oss närmare det ljusa så småningom. Och det är också någonting som har varit en stor aha-upplevelse för mig när jag började jobba med mig själv för ganska många år sedan nu. Att aha, jag ska inte sträva efter att livet bara ska vara happy, fucking clappy hela tiden och allt ska vara dunder. Bara vara positivt, bara må superbra. Det är inte livet. Alltså ups and downs är en del av livet. Det är så livet ser ut. Och bara genom att acceptera det och förstå det så tycker jag att det blir lättare att också vara med om de här mörkare grejerna. Och känna att såhär, jag vet ju till exempel som när min pappa dog eller när mitt ex var otrogen mot mig. Sådana saker som alltså sved så jävla mycket. Det gjorde så sjukt ont. Så hade jag ändå påbörjat min självutvecklingsresa. Så jag visste ändå någonstans att såhär, jag växer så det knakar just nu.

Axel Wennhall
Hade du den insikten när det hände då också?

Josefin Dahlberg
Ja, absolut. Och det tror jag gjorde att jag kunde ta det. Eller ta det. Att jag kunde se ljuset även fast det var sjukt jobbigt. Självklart fanns det stunder då jag bara kände att allt var meningslöst och jag bara ville liksom dö själv. Men för det mesta så, jag har den här tron på att det är så, så himla inpräntat i mig. Och för mig så fick jag det så djupt i mig när jag gjorde min stora livsförändring att gå till nykter när jag var 20 år. Så jag vände ju mitt liv upp och ner väldigt tvärt i och med att det var just en väldigt central grej i mitt liv som jag slutade med. Och för mig att gå igenom den förändringen och börja lära om mig om hur jag känner och vad som finns kvar när jag inte har någonstans att fly. Det har någonstans satt ett sånt djupt spår i mig att jag vet att alla mina mörka år har också lett till det ljusa som jag har nu. Och jag vet också då att om jag är med om någonting sjukt, sjukt jobbigt så vet jag att det här händer mig. Alltså det händer mig för att jag kommer klara av det. Det händer mig för att det kommer stärka mig. Jag behöver det här i mitt liv. Och innan jag blev nykter och började jobba med mig själv så såg jag bara allt som hände mig som att jag hade otur. Det var liksom jag har bara en ny tillåtelse i lotteriet. Det är typiskt allt händer mig. Så var liksom min syn. Livet drabbar mig. Jag är ett offer. Jag var i min offerposition i väldigt många år. Och när jag kom ut på andra sidan och började se ljuset då kände jag att såhär livet händer inte bara mig. Jag har ett finger med i spelet. Och visst, livet kan fortfarande hända. Någon är otrogen, någon dör, vad det nu kan vara. Men det är en del av livet.

Axel Wennhall
Livet kommer hända.

Josefin Dahlberg
Ja och om man försöker att bara leva det positiva då tycker jag att då undviker man ju livet. Dels vågar man inte utveckla sig till exempel. Man kanske inte vågar testa nya saker för man är så rädd att det inte ska funka. Eller man vågar inte gå in i en ny relation för att man kanske är rädd att den ska göra slut. Alltså vad det nu kan vara. Utan att acceptera att livet är upp och ner.

Axel Wennhall
Jag tänker att det här är en sån himla viktig sak att påminna sig. Att komma ihåg att de saker som händer i livet, att de stärker oss. Och att i smärta så finns det utveckling. Och jag har ju upplevt det här precis som du. Fast på andra sätt. Med andra typer av smärtor. Och det jag mer och mer inser är att varenda gång det skiter sig. När det är riktigt jävla illa så slutar det alltid med att i andra änden, lite som du beskriver, så blir det någonting nytt och någonting fantastiskt bra. Så den här smärtan, eller vad man nu vill kalla det, det mörka, är ju högst nödvändigt. Och ur det, det är som fågeln Fenix som reser sig ur askan lite grann. Det behövs. En annan del för mig att hantera det här mörkret, jag hörde själv när jag beskrev det här mörkret att det kan ju låta så himla läskigt. Men det är också att inse att jag har de här egenskaperna. Jag har de här tankarna. Jag har de här känslorna. Jag är de inte. Meditationen har hjälpt mig att kunna ställa mig lite utifrån och bevittna. Okej, nu är det en storm på gång. Alright, okej, nu bara upphissa segel eller hissa ned segel eller vad man gör nu i en storm. Och försöka rida ut den här stormen. Men jag behöver inte helt identifiera mig med alla de känslorna heller.

Josefin Dahlberg
Nej.

Axel Wennhall
En annan sak som jag tycker är lite intressant kring din nykterhet. Du har ju inspirerat mig i att vara nykter nu i drygt tre månader. Och det har varit ett superspännande experiment. Jag inser nu såhär tre månader efteråt att jag hade inte ett val innan. När jag var i en social situation och det serverades alkohol så existerade inte ens det valet i mitt huvud. Utan det var självklart dricker man. Och jag har också insett nu i efterhand att det är många tillfällen då jag har druckit för att och inte för att jag vill. Och jag skulle låta det vara osagt om jag kommer dricka någon gång mer i mitt liv. Det kommer jag troligtvis göra och experimentera tillbaka. Men en sak som slår mig är att det meditationen har hjälpt mig att göra är att ge en liknande effekt som det är när man dricker en öl eller ett glas vin. Och det är att komma till en plats där det blir tyst. Där man kan bevittna det som sker. Och där det känns lugnt. Har du upplevt något liknande?

Josefin Dahlberg
Absolut. Jag pratade mycket med. När min mentor skulle sälja in det här till mig. Då var ju det här ett starkt insäljningsknep. Det är typ som att ta droger.

Okänd
Det är typ som att dricka.

Axel Wennhall
Oj. Det här var min marketing strategy för meditation.

Josefin Dahlberg
Och jag bara. Ja okej. Nej men vi skämtade ganska mycket om det. Men hon. Jag vet att hon snackade om det. Hon bara. När jag kör en super djup meditation. Jag känner mig typ lite hög. Eller känner mig lite påverkad på något sätt. Nu utan att såklart vara det på något sätt förutom att man mediterat. Men just som du säger. Jag tror också att alkoholen är ett sånt effektivt sätt. Och det var ju därför det blev min missbruksgrej. Att det är ett sånt effektivt sätt att för en stund inte behöva känna så mycket. Få liksom det här bomullsvadden runt allt. Och bara för en stund vara lite grann. För mig gick det ju verkligen överstyr. Den där känslan var ganska kortvarig för mig. Men den effekten. Och samma sätt meditation är ju också väldigt effektivt. Precis som du säger. Att få den känslan. Och det är ju skönt att få en paus. Det är ju skönt att få vila lite. Liksom inte behöva sova utan bara vila hjärnan lite. Och verkligen bara vara här och nu. För att vi är ju konstant i nutid eller dåtid. Eller framtid. Inte nutid. Framtid. Dåtid. Och att få den här pausen. Men att ta till alkohol eller droger för att få den pausen. Det säger ju nog sig självt. Hur bra är det och hur är kvaliteten på den pausen? Vad får du ut efter det? Du kanske får en baksmälla som gör att du bara mår ännu sämre. Eller vad det nu kan få ångest. Eller vad det nu kan vara. Och att få den här pausen via meditationen har ju varit också en enorm hjälp för mig att inte behöva fly på andra sätt.

Axel Wennhall
För det som händer när man tar ett glas vin eller en öl är ju att man blir väldigt närvarande. Så den magiska effekten av alkohol är ju närvaro. Och den effekten kan du ju nå genom meditation. Vi har väl ungefär en liknande syn på det. Att meditation handlar inte om vart du ska utan det handlar egentligen bara om vart du är. Och det givna ögonblicket som händer. Och det kan ju vara en. Allting vi gör i våra liv är ju oftast för att vi ska. Någonstans i framtiden. Medan meditation då egentligen bryter den förtrollningen över att vi ska någonstans. Utan vi bara stannar upp. Här och nu. Och vart det än är. Vilket mantra det än är. Eller vart andetaget är. Eller om en tanke kommer så är varje ögonblick lika viktigt. Och för att kunna då möta varje ögonblick så måste vi också acceptera varje ögonblick. Hur har acceptans hjälpt dig?

Josefin Dahlberg
Nej men jätte jättemycket. Och det är ju någonting som jag fick lära mig extremt mycket om. Vad acceptans är. När jag blev nykter.

Axel Wennhall
Vad är acceptans för dig?

Josefin Dahlberg
Acceptans för mig är att acceptera saker oavsett om det är bra eller dåligt, jobbigt eller härligt eller vad det nu är. Att bara ta saker för vad det är. Att jag fick acceptera väldigt mycket med min. Alltså det starkaste jag fick lära mig med acceptans var att jag måste acceptera min uppväxt. Jag måste acceptera att min pappa har gjort det här mot mig och mina systrar och min familj. Eller att jag accepterar och släpper det. Att inte acceptera är ju någonstans att hålla fast och inte våga släppa taget. Inte vilja göra sig fri. Alltså man klandrar sig fast. Att acceptera saker idag. Alltså för mig. Det har hjälpt mig också att inte vara långsiktig. Att kunna släppa saker. Inte bli sur eller känna Gud vad du var taskig mot mig och nu ska jag vara sur på dig i tre veckor. Alltså såhär. Acceptera saker för vad det är. Och att någonstans kunna vara accepterande för mig är att kunna vara friare. Vad är acceptans för dig?

Axel Wennhall
Nej men jag har en liknande definition. Att inte vara emot det som är. Det betyder inte att jag ville att det där skulle hända. Absolut inte. Men det har hänt. Och det för mig då egentligen. Okej men vad gör jag med det här? Och motsatsen är väl att klaga. Jag försöker ha med mig det. Det är svårt för det ligger så djupt inrotat i mig själv. När någonting händer som jag inte vill. Då är det lättare att klaga över den situationen. Men acceptans är på något sätt att kunna acceptera det som är. Och att kunna acceptera mig själv också. Att kunna vara sann mot mig själv. Att såhär, alright, okej. Såhär känns det i min mage just nu. Eller, ja jag hade den där tanken. Vad det nu än är. Så att släppa motstånd och bara se det för vad saker och ting är.

Josefin Dahlberg
Väldigt bra sagt. En sak som jag vill flagga tillbaka till. Det som vi snackade om. Att meditation handlar om att vara i nuet. Att inte vara på väg framåt mot nästa mål. Så som vi lever annars. Jag kan känna att många när jag pratar om meditation. Många gillar ju det här att vara på väg framåt och prestera och så. Och det gör jag också. Och jag vill bara ta upp det att man kan göra båda. Alltså man kan både fortsätta att vara driven och driva eget företag och vilja ha mål och uppnå det. Det är helt okej att ha det. Och också meditera. Jag trodde tidigare att jag var tvungen att välja läger. Ska jag bli en yogi eller ska jag fortsätta vara boss typ? För det var liksom min grej att jag ville köpta och nå alla mina mål. Det som det har hjälpt mig med. Att också då få in lite yogajossan här i livet. Är ju att se vilka mål är det faktiskt jag vill nå utifrån mitt hjärta och vilka mål vill jag nå utifrån prestationsjossan som bara vill ha grymma grejer på CVT. Och det har kunnat hjälpa mig att sålla bort de sakerna som självklart bara är prestationsprylar. Och följa de sakerna som jag känner med hjärtat är det jag vill göra. Det som är mitt syfte. Så jag vill bara flagga för att det går jättebra att göra båda. Och att det hjälper varandra liksom.

Axel Wennhall
Exakt. Och jag tänker att det är också en väldigt bra påminnelse. För att egentligen handlar det om bara under själva meditationen. Att såhär, okej men då är du inte på väg någonstans.

Josefin Dahlberg
Få en paus.

Axel Wennhall
Få en paus och bara se vad som är. Men det leder mig inte helt osökt in på hur hjälper meditation dig att leva ditt drömliv idag? För du inspirerar ju massa människor att försöka leva sina drömliv.

Josefin Dahlberg
Men det hjälper mig precis på det sättet som jag sa. Det hjälper mig att se klarare vilka saker vill jag på riktigt göra. Och vilka saker är bara utifrån vad samhället säger att framgång är. Eller vad man som ung tjej ska göra. Och vad det nu kan vara. Och det hjälper mig också att våga ta de besluten. För det kan ju vara en sak att såhär, jag vet att jag egentligen vill göra det där. Men det vore typ bättre att göra det där. Och så kanske man gör den där grejen som är bättre ändå. Men meditationen hjälper mig att grunda mig, ha mer kontakt med mig själv, känna mig guidad inifrån och våga ta de besluten. Och hade jag inte suttit med att meditera så är det mycket lättare för mig att springa på tankarna och prestationen. Än att gå på känslan.

Axel Wennhall
Vad har du för råd till de som antingen vill börja meditera eller som kanske vill meditera mera?

Josefin Dahlberg
Jag har känt mig i vissa rum, under min resa, vissa kanske yogarum eller om jag har varit på någon meditation, vad det nu kan vara. Att jag ibland, jag kan inte alla termer, jag vet inte vad alla saker betyder. Eller den rätta meditationen är att bara sitta upp och ner och andas. Alltså såhär att jag har känt mig dålig under tidens gång. Medans jag nu senaste åren bara har landat i att det finns inga rätt och fel. Meditation ska man uppleva, det spelar ingen roll hur mycket du kan om det och hur duktig du är på att berätta vad som är vad och studier hit och dit. Alltså såhär, ja jättekul för dig men vad ger det dig liksom egentligen. Att släppa prestationen i meditationen och bara uppleva den och testa dig fram. Och är det något som, vissa saker som jag har gjort som jag för fem år sedan skulle tycka var asflummigt, as konstigt som jag nu bara älskar. Såhär, var öppen. Var öppen för att låta saker fastna oavsett om du tycker att de är konstiga eller inte. Så våga testa sig fram och experimentera.

Axel Wennhall
Så känn efter mer än tänk efter.

Josefin Dahlberg
Ja absolut.

Axel Wennhall
Bra. Du nämnde ju det där med att du har känt att prestationen har kommit in. Finns det några andra sådana här, liksom bumps on the road eller misstag som du kanske har gjort eller någonting där du liksom, ah tänk om någon hade berättat det här för mig.

Josefin Dahlberg
Jag kan ha spenderat väldigt många meditationsminuter med att känna såhär, gör jag rätt? Är jag där? Mediterar jag nu? Alltså så. Och framförallt såhär, fan nu kom det en tanke. Såhär nej vadå det är ju det som är hela grejen. Det är ju då du hajar att du har såhär svävat iväg. Att någon hade förklarat det tydligt för mig, som vi har snackat om i den här podden. Att såhär, liksom tankar kommer när du sätter dig ner. Och det är hela övningen är att inte hela tiden gå igång på dem utan att fatta att det här, nu kommer en tanke till mig, jag låter den segla vidare tillbaka till andningen. Ah nu kommer en ny tanke, okej jag ser den, jag väljer att släppa den tillbaka till andningen. Misstag annars, såhär nej. För att man lär sig av allt liksom. Mm, fint.

Axel Wennhall
Jag tänker också det här med tankar, det finns två grejer med tankar som jag tycker är så himla, eller tre, eller det finns 10 000 saker med tankar, men som är inne på samma tema som du pratar om. Och det ena är ju att tankar är inte fakta. Den andra är att vi är inte våra tankar utan vi har våra tankar. Jag tror vi producerar upp till 50 000 till 70 000 tankar per dag. Ja exakt. Och vi vet ju inte vad vi ska tänka innan vi har tänkt det. Nej. Och den tredje grejen är ett råd som en meditationslärare i USA som heter Joseph Goldstein har gett, och det är typ att man kan fråga sig själv, är den här tanken värdefull? Mm. Så man kan bara liksom, hm, behöver jag den här tanken just nu? Eller är den här tanken värdefull? Och är den inte det? Då har vi faktiskt ett val att vi kan såhär, nej jag låter den här tanken vara.

Josefin Dahlberg
Men för så är det ju, precis som du säger, vi har extremt mycket tankar varje dag och vi är väldigt många som tenderar att ha mest negativa tankar om oss själva eller om omvärlden eller vad det nu kan vara. Och att gå in där och börja inse såhär, vara medveten om vad man tänker gör ju också att man kan välja att när jag står där vid spegeln till exempel och säger något taskigt mot mig själv eller får en taskig tanke om mig själv eller vad det nu kan vara, att stå där och bara, men det här är bara en tanke. Det är ingen, det är ingen liksom, det är inte sanning utan att då gå in och säga någonting med liksom den andra sidan i sig själv som inte är den här kritikern utan den som är liksom en kompis och säga någonting. Så det är också en ganska fin övning att bara såhär titta på sig själv i spegeln eller observera sina tankar för en stund för att se vad det är som dyker upp och faktiskt då välja vilka man vill såhär, nej hallå jag har inte tid med dig jävla skittanke. Nu vill jag tänka på den här grejen istället. För om vi då till exempel står där och säger till oss själva varje dag att såhär du är värdefull, du är liksom älskvärd, du är fantastisk. Det kommer, alltså hur töntigt och klyschigt det må än låta, det kommer ge effekt. Och det enda sättet till att få den effekten är att prova. Det är väldigt många som jag hör liksom, men gud det där har man ju hört hundra gånger eller skriva tacksamhetslista till exempel. Ja. Men gud det där, man bara, men har du faktiskt gjort det någon gång? Mm. Nej. Nej och hur kan du säga att det inte funkar eller hur kan du säga att det bara är en klyscha liksom. Det är sådana här små enkla knep som gör faktiskt väldigt, väldigt stor skillnad. Och hur vi talar till oss själva som vi var inne på tidigare är ju grunden till det mesta.

Axel Wennhall
Så göra jobbet är ett av de viktigaste råden.

Josefin Dahlberg
Do the work.

Axel Wennhall
Jag skulle bara vilja avsluta med, innan vi ska få meditera tillsammans med dig, du ska ju få leda en meditation här. Just det. Så skulle jag bara vilja höra, har du några andra sådana här meditation hacks som får dig att meditera? Det kan vara allt ifrån, vi sitter här nu, har du några fina kristaller här framför dig? Mm.

Josefin Dahlberg
För mig är det att ha rutin som med allt i min vardag. Alltså det är till exempel min morgonträning eller morgonyoga, jag vet att såhär, jag kommer inte göra det på eftermiddagen för då har jag tio saker på min lista som jag måste göra typ. Och precis samma sak med meditationen. Att ha en plats och ha en tid att återvända till, det gör det väldigt mycket enklare för mig. Moon ligger nu, min hund, ligger på meditationskuddarna. Så jag har en till henne och en till mig. Och att bara gå ut här på morgonen och göra det bland det första jag gör. Så fort jag börjar skjuta rubbar lite på det så är det väldigt lätt att jag slinker ifrån det. Så att rutin och gör det så enkelt som möjligt för mig. Inte krångla till det så jävla mycket. Och börja smått. Det är precis, tänk samma sak som med träning. Du kan inte gå ut och springa milen direkt. Börja med fem minuter och så kan du bygga upp om du vill. Eller så stannar du där. Det är fine.

Axel Wennhall
Finna råd.

Okänd
Tack.

Josefin Dahlberg
Tack själv. Ska jag ta över nu?

Axel Wennhall
Nu är det för dig att meditera.

Josefin Dahlberg
Gud vad härligt. Men jag tänkte på det här när du sa att jag skulle hålla en meditation. Vad kan passa det här formatet? Vad kan man ta med sig? Och nu när vi ändå ska hålla oss relativt kortfattade så tänkte jag på den här receive och release meditationen. På tal om tankar, vad som påverkar oss och om vi tänker någonting tillräckligt mycket så kan vi tro på det. Tankarna är ju, vi är inte våra tankar men de är väldigt effektiva på det sättet. Och om vi också kan lära oss att sålla bland tankarna så kan det ju vara ett jättefint redskap. Och den här meditationen handlar då om att göra sig av med någonting som man känner sig klar med. Som man inte längre vill ha i sitt liv. Det kan vara till exempel stress, negativa tankar, prestationsångest. Och att vi sedan ska fokusera på någonting som vi vill ha mer av. Närvaro, kärlek, positiva tankar, kärlek till mig själv.

Axel Wennhall
Just det. Och den här meditationen heter då receive och release.

Josefin Dahlberg
Ja. Jag vet inte om det är det rätta namnet men jag säger det. Ja.

Axel Wennhall
Josefin receive and release meditation.

Josefin Dahlberg
Och jag kan bara liksom när jag, om jag känner mig till exempel irriterad, kanske ledsen, arg, stressad. Då kan jag ta till den här för att jag känner att den hjälper mig, den håller mig i handen att hålla fokus. Framförallt om jag har starka känslor. Och brukar få en väldigt härlig effekt av den. Och det man gör är att när man andas in, man kan andas in genom näsan, man kan andas om man vill men jag brukar andas in genom näsan. Så fokuserar man på det man då vill fylla på med. Just nu är livet idag, vad behöver jag nu? Ja men, vill släppa framtidstankar och jag vill fylla på med närvaro. Så då kommer jag nu när jag andas in, tänka närvaro. Och när jag andas ut, släppa framtidstankar. Till exempel. Eller det kan vara stress eller vad man nu vill. Och det man gör är att det här blir ju som ens mantra nu. Just det. Det här är ju det man fokuserar på. Och när man märker att nu börjar jag undra vad klockan är, hur lång tid har det gått eller nu börjar jag bli hungrig eller vad det nu är. Att då komma tillbaka till sina ord. Så det är det som är vårt ankare i den här meditationen.

Axel Wennhall
Så om man lyssnar på det här då så behöver man först.

Josefin Dahlberg
Nu behöver man bestämma.

Axel Wennhall
Bestämma, vad vill man ha mer av och vad vill man släppa.

Josefin Dahlberg
Så vi kan börja med då att man blundar om man nu kan det. Och vi tar ett djupt andetag in genom näsan. Och ut genom munnen. Bestämma oss för de två sakerna. Vad vill vi fylla på med i livet och vad vill vi bli av med. Ta också de grejerna som kommer liksom direkt. Det är ingen smarthetstävling här. Några bra ord eller sådär. Utan det man känner spontant. Och så kan vi börja med att när vi andas in. Andas in genom näsan. Tänk på ordet som du vill fylla på med. Och andas ut. Och släpp. på på inandning och släpp på utandning. När man kommer på att man har vandrat iväg. Kom tillbaka till att fylla på på inandning och släpp på utandning. Så kan vi ta ett djupt andetag tillsammans. In genom näsan. Och släpp ut genom munnen. En gång till. Och så tänker vi en sista gång på vad vi vill fylla på med på inandning. Och släpp taket på utandning.

Axel Wennhall
Tack.

Josefin Dahlberg
Oj det blev en annan färg här inne. Mm. Vad skönt.

Axel Wennhall
Innan vi ska lämna dig och Moon. Så skulle jag först bara vilja fråga om folk är nyfikna på dig och vill veta mer om ditt spirituella liv och kanske har frågor om meditation eller vad det är. Hur når man dig bäst?

Josefin Dahlberg
Mig når man bäst på min Instagram. josefindahlberg.se. Där kan man också skicka meddelandet till mig. Om man vill ställa en fråga. Eller så kan man gå in på min blogg på josefindahlberg.se och skriva en kommentar.

Axel Wennhall
Och sen tänkte vi fråga dig. Vad skulle du vilja veta om meditation? Eller finns det någon person du skulle vilja höra mer om som berättar om meditation i meditationspodden? Mm.

Josefin Dahlberg
Spännande. Så här. Den här kvinnan skulle jag vilja höra mer om. Oprah. Hon om någon är ju en spirituell förebild alltså. Jag skulle vilja höra om hennes meditationsvanor. Och att hon skulle berätta vad meditation betyder för henne. Och så skulle jag vilja. Jag skulle vilja höra mer om vad meditation har betytt för dig. I kommande poddar. Att du får ta lite mer plats.

Axel Wennhall
Vi har två drömgäster här. Oprah Winfrey och Axel Venal. Exakt.

Josefin Dahlberg
Du sa ju Dream Big.

Axel Wennhall
Vi ska nog kunna lösa någonting här.

Josefin Dahlberg
Ja men det är det jag tyckte var härligt att höra mer om. Jag förstår att det är svårt med mig. Jag babblar på. Du fick inte så mycket plats.

Axel Wennhall
Nej men. Jag skoja. Det var fantastiskt.

Josefin Dahlberg
Jag tycker att den här podden är ett fantastiskt initiativ och jag tror att den kommer kunna hjälpa och inspirera väldigt många. Och det vore kul att höra ännu mer om din resa idag.

Axel Wennhall
Tusen tack för idag. Tack för att du fick komma hit.

Josefin Dahlberg
Tack själva hörrni. Namaste.

Axel Wennhall
Vad kul att du har lyssnat på det här avsnittet av Meditera Mera med Josefin Dahlberg. Vi hoppas att du har blivit inspirerad av vårt samtal och av Josefins meditation. Vi som gör den här podden är jag själv, Axel Wennhall, som arbetar som meditationscoach. Och Gustav Nord som driver produktionsbolaget Flip-Flop Interactive. Tillsammans med Josefin driver vi Breathe In, ett resebolag där vi arrangerar kombinerade meditations och äventyrsresor. Du kan följa oss på Instagram där vi heter Breathe In Travels eller på Facebook där vi kort och gott heter Breathe In. Där finns också ett meditationscommunity som faktiskt heter Meditera Mera. Så om du vill inspireras eller inspirera andra till att börja meditera eller att meditera mera helt enkelt så gå med där. Och är det någonting som jag har tagit med mig från dagens avsnitt så är det påminnelsen att vi är inte våra tankar.