Mindfulness app – bli mer närvarande
Vad är mindfulness?
Mindfulness är en översättning av ordet sati som kommer från det fornindiska språket Pali och som talades i Indien för ca 2 500 år sedan. Idag översätts ofta ordet till att vara här och nu. Det är en del av vad ordet betyder men inte allt. Den kanske viktigaste översättningen är klart medvetande. Det är förmågan att kunna vara närvarande och observera det som händer utan motstånd, begär eller distraktion. Mindfulness är inte samma sak som meditation, utan sinnestillståndet som vi övar upp när vi mediterar. På det sättet kan man säga att meditation är mental träning och mindfulness är vår mentala kondition.
Den tid du lägger på att öva mindfulness med exempelvis en app, hjälper dig att bli mer närvarande, eller ”mindful” i vardagen. Det är först när vi blir medvetna som vi får ett val, och ju fler kloka val vi gör, desto bättre kommer vi att må.
Mindfulness på svenska
Fördelar med mindfulness
Vi kan inte kontrollera vad som händer i livet, men vi har ett val där vi kan påverka och det är hur vi förhåller oss till situationen. Mindfulness hjälper oss att få ett litet utrymme mellan upplevelse och reaktion så att vi kan svara an klokt, istället för att reagera impulsivt.
Öva mindfulness med en app
Idag anklagas ofta vår smartphone för att den distraherar oss, och därmed gör oss mindre närvarande. Men den kan också vara ett verktyg som hjälper oss att bli mer närvarande, till exempel genom att använda en mindfulnessapp. Mindfulnessappar har växt explosionsartat i popularitet de senaste åren och har hjälpt miljontals människor att upptäcka mindfulness. I Sverige har många upptäckt mindfulness via internationella appar, men nu kan du stärka din mindfulness på svenska. Med några av Sveriges ledande experter inom mindfulness och meditation.
Fördelar med en mindfulness app
Du kan utöva mindfulness på många olika sätt. På egen hand, i en yoga- eller meditationsstudio, under en retreat, på en kurs eller genom video och ljudfiler. Många tycker att det är hjälpsamt att använda en app, även om det ena förstås inte behöver utesluta det andra. Här listar vi några fördelar med att använda en mindfulnessapp.
- När som helst, var som helst. Din mobiltelefon har du gissningsvis (på gott och ont) i din ficka eller åtminstone i närheten en stor del av din tid. I en mindfulnessapp är övningarna oftast i ljudform, det betyder att du kan lyssna på dem när som helst under dygnet och var som helst. På bussen, när du promenerar eller innan du ska sova. Det är helt enkelt ett verktyg som allltid är nära till hands när du behöver det.
- Hjälpsamma funktioner. En vanlig anledning till att man inte mediterar så ofta som man har tänkt sig är att man helt enkelt glömmer bort. I Mindfully kan du ställa in påminnelser den tid och så ofta du vill ha dem. Du får personliga rekommendationer utifrån dina mål och du kan spara dina favoriter och ladda ner dem för att kunna lyssna även när du är offline.
- Motiverande statistik. I en mindfulnessapp ser du statistik över hur mycket du har mediterat. Många blir motiverade av att se hur många dagar i rad de har mediterat, en så kallad ”run streak”. Andra bli stressade av att förlora sin streak när de missar en dag. I Mindfully har du därför möjligheten att dölja dagar i rad och istället fokusera på total tid och total antal tillfällen.
- Valbar tid. Meditationerna i appen Mindfully är mellan 3-90 minuter långa. De flesta är runt 10 minuter och många av dem har ett valbart tidsintervall. Det gör att du kan välja övning utifrån de förutsättningar du har just då.
- Olika teman. När man väljer meditation så är det ofta utifrån ett behov man har i stunden, eller att man vill fördjupa sig i en specifik del. Därför har du möjligheten att både välja mellan ett stort antal enskilda meditationer för när du har ångest, ska sova eller kanske ska gå på första dejten. Våra meditationsserier är däremot som minikurser i olika ämnen, som självmedkänsla eller närvaro i naturen där kunskap och övningar varvas.
- Nivå av guidning. Guidad meditation leds av en lärare, den som lyssnar får vägledning och instruktioner. Guidning kan vara extra hjälpsamt när man lär sig att meditera. Semi-guidad meditation innehåller färre guidningar och kan passa den som redan har lärt sig grunderna i meditation. Oguidad meditation, till exempel med hjälp av en timer saknar guidning helt och förutsätter att den som mediterar vet hur man gör.
- Olika lärare. Många tycker att läraren och rösten är viktig när de väljer mindfulness app. Det kan handla om tempo, ordval och om rösten är manlig eller kvinnlig. I Mindfully är innehållet framtaget av olika lärare.
- Lågt pris i jämförelse med fysiska tjänster. Ett abonnemang i en mindfulness app brukar kosta mellan ca 50-150 kr per månad beroende på hur lång period du köper. Du har då fri tillgång till hundratals olika meditationer var du än är och när som helst under dygnet.
Mindfulness på svenska
Hur du väljer mindfulness app
- Språk – Det finns tusentals mindfulnessappar på den globala marknaden, de största är engelskspråkiga. Många vill meditera på sitt modersmål, och de senaste åren har så kallade ”lokala” appar ökat i popularitet.
- Lärare – Om det är någon speciell lärare du vill meditera med kan det vara värt att kolla upp om någon app erbjuder meditationer av läraren. Om du istället börjar med appen kan du prova olika lärare.
- Funktioner – Mindfulnessappar är ofta ganska enkelt utformade och funktionerna liknar varandra. Populära funktioner är möjligheten att spara eller favoritmarkera innehåll, ladda ner för att lyssna offline, personliga rekommendationer och påminnelser.
- Innehåll – Den stora skillnaden mellan olika mindfulnessappar är förstås innehållet. Hur många meditationer erbjuds och vilken nivå de är på. Det finns ofta annat innehåll än meditationer, till exempel så kallade sleep stories, soundscapes och kunskapsinnehåll.
- Budget – En mindfulnessapp kostar från ingenting upp emot 200 kr per månad. Detta beror på om du köper full version av appen. De flesta appar erbjuder gratis smakprov och fria provperioder.
Tips för att komma igång
När du väl har hittat en mindfulnessapp som du gillar så är det dags att komma igång. För att sedan bygga en vana.
En ostörd stund
Till en början kan det vara hjälpsamt att välja en lugn miljö att meditera i för att minska intryck utifrån. Välj en plats och tid på dagen då du får vara ifred. Sätt gärna mobiltelefonen i flight mode eller Stör ej för att undvika att meditationen störs av ett samtal eller liknande.
Skapa regelbundenhet
De utmaningar som många stöter på när de börjar meditera är att de har svårt att hitta tiden till att meditera. Samt att de helt enkelt glömmer bort det. Ett tips är att meditera vid samma tid på dagen om det är möjligt. Och du kan börja med bara några minuter för att sen öka tiden. För att komma ihåg kan det vara hjälpsamt att aktivera påminnelser i telefonen.
Mindfully – meditation på svenska
Mindfulnessappen Mindfully har det största utbudet av guidad meditation och kunskap om mindfulness på svenska. Lås upp allt innehåll med en 14 dagars gratis provperiod genom att välja ett abonnemang. Avsluta närsomhelst under provperioden utan att debiteras.